x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccinurile produc poliţişti de proximitate

Vaccinurile produc poliţişti de proximitate

de Florin Condurateanu    |    22 Noi 2010   •   15:54
Vaccinurile produc poliţişti de proximitate
Sursa foto: /Thinkstock

138768-06-17-sante-13.jpgÎn aceste săptămâni, cei fragili trebuie să fie vaccinaţi împotriva gripei. Vârstni­cii, copiii, bolnavii cronici capătă şansa de a li se micşora riscul de a contracta gripe pe care ei le fac în forme mai grave şi complicaţiile le bat mai ales lor la uşă. Atacul unora împotriva vaccinurilor nu le pică bine deloc. Sunt contestatari care spun că vaccinurile n-au realizat vreo scofală şi că eradicarea unor boli nu înseamnă că vaccinarea le-a alungat şi că bolile au cicluri, cu maxime şi minime, sub forma unor sinusoide. Iar retragerea lor ar fi explicată prin perioada de minim din răspândirea acestor maladii. Contestatarii mai reproşează că vaccinul introduce în corp fragmente de germeni, e drept diluate, şi că se crează premizele unor neplăceri.

 

Anticorpi specializaţi

Iată ce precizări fac oamenii de ştiinţă.Vaccinul din anii 2000 este rea­lizat prin inginerie genetică. Este mult mai rafinat şi performant. Vaccinurile moderne conţin doar acea genă din agresor, adică din microbi sau din virusuri, doar acea genă care stimulează naşterea de anticorpi de autoapărare a organismului împotriva acelui agresor. Vaccinu­rile moderne au trecut nenumărate şi lungi testări ca să nu provoace efecte secundare, reacţii adverse de boală. Pentru un anume agresor, un anume microb sau un anume virus există un singur tip de limfocite în sânge, acei poliţişti de proximitate din sânge. Aceste limfocite specifice se fixează pe acel tip de agresor producând genul de anticorpi de autoapărare doar pentru acel microb sau virus.

Vaccinul specific creează deci anticorpi specializaţi. Dar mai creează şi limfocite care dorm, dar au în memorie depistarea şi lupta împotriva acelui tip de agresor. Efectul este de lungă perioadă, aceste limfocite specializate dorm, dar când peste ani atacă omul acel tip de agresor, acele limfocite aţipite se trezesc şi pornesc bătălia împotriva microbului sau virusului. Deci vaccinul specializat pentru o anumită boală acţionează o lungă perioadă şi prin aceste limfocite cu memorie care dorm până când germenii de boală atacă.

Când se trezesc şi îşi aduc aminte pentru ce atacator sunt instruite, limfocitele specifice fabrică rapid anticorpii de înfrângere a microbului sau virusului ce intră în om. Toate aceste acţiuni sunt puse în mişcare de vaccinul modern. Contestatarii vaccinurilor trebuie să ia în considerare că prin vaccinare s-a eradicat varicela, că nu mai fac ravagii epidemiile de poliomielită care ucideau sau lăsau în urmă invalizi. După vaccinarea obligatorie a tuturor nou-născuţilor împotriva virusului hepatic B, incidenţa hepatitelor cronice şi cirozelor generate de virusul B s-au redus la jumătate.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei