x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Viata dupa infarct

Viata dupa infarct

15 Apr 2006   •   00:00

Pentru orice pacient care are sansa de a scapa cu zile, infarctul trebuie sa fie invatatura de minte. Este esential ca dupa acest eveniment sa adopte un mod de viata mai sanatos decat inainte si sa respecte recomandarile medicale.

Cum se poate realiza acest lucru explica dr. Mirela Anghel, medic primar cardiolog la Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala. Bolnavul si medicul trebuie sa elaboreze si sa respecte un plan de refacere pentru a duce o viata cat mai apropiata de normal. Totodata, trebuie sa controleze factorii de risc pentru a reduce posibilitatea repetarii infarctului. Cele mai bune rezultate se obtin cand in programul de recuperare sunt implicate persoanele apropiate. Familia trebuie sa fie intelegatoare si sa participe activ la refacerea pacientului, sa il sustina moral. El are nevoie de incurajari, mai ales ca unele activitati care erau posibile anterior ar putea fi limitate dupa infarct, ceea ce demoralizeaza pacientul. Cu rabdare insa si respectand sfaturile medicului, majoritatea pacientilor isi pot adapta viata, astfel incat sa-si reia activitatea in mod satisfacator. Mai mult, pentru cei care sunt incadrati in categoria cu risc scazut in urma testului de efort este posibila chiar reluarea serviciului.

PROGRAM DE REFACERE

Activitatea zilnica va fi reluata progresiv, in mod individualizat, in functie de starea generala, varsta si capacitatea fizica a pacientului. Oricum, miscarea este un factor extrem de important pentru refacerea dupa infarct. Nivelul de exercitiu fizic pe care il poate realiza fiecare pacient este stabilit in urma examenului clinic si al testului ECG de efort. Gradul de efort fizic trebuie insa restrans pana sub nivelul efortului care produce durerea in piept. Foarte potrivite dupa un infarct sunt plimbarile zilnice, progresive ca durata si distanta, evitandu-se caldura excesiva, frigul si vantul. Alte tipuri de exercitii fizice recomandate sunt alergarea usoara, mersul pe bicicleta, miscarile aerobice in apa. De retinut ca sunt contraindicate efortul fizic intens si ridicarea de greutati. In general, sunt indicate minimum 30-60 de minute de activitate fizica zilnic. Treptat, pacientii pot face mai multe activitati in functie de cum le suporta. Este important ca pacientii sa aiba intotdeauna la indemana tablete de nitroglicerina. Activitatea sexuala poate fi reluata numai dupa efectuarea unui test de efort, conform indicatiei medicului cardiolog.

FACTORI DE RISC. Scaderea colesterolului, controlul hipertensiunii arteriale si al diabetului, renuntarea la fumat si evitarea stresului sunt principalele obiective pe care trebuie sa le indeplineasca toata viata pacientul care a suferit un infarct. Numai asa va reusi sa scada considerabil riscul de a face un alt infarct sau complicatii postinfarct. Este esentiala intreruperea definitiva a fumatului. Riscul de boala cardiaca se reduce semnificativ in decursul anilor la pacientii care nu mai fumeaza. Regimul alimentar corect are si el o importanta majora. Pacientul trebuie sa se fereasca de excesul de alimente bogate in colesterol: carne grasa, mezeluri, oua, branzeturi grase, untura, ciocolata. In schimb, includerea in dieta a cat mai multor fructe si legume proaspete este benefica. In cazul pacientilor hipertensivi trebuie redus consumul de sare. CONTROLUL MEDICAL. Pacientii care au suferit un infarct miocardic trebuie sa se prezinte periodic la cardiolog, la intervale stabilite de acesta. Sunt necesare periodic analize de sange, electrocardiograma (ECG), de repaus si de efort, ecocardiografie . De asemenea, medicul cardiolog supravegheaza controlul factorilor de risc si prevenirea complicatiilor si monitorizeaza eficienta tratamentului. In general, un bolnav dupa un infarct miocardic necomplicat primeste ca tratament aspirina pentru fluidizarea sangelui, betablocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei pentru controlul hipertensiunii, statine pentru scaderea colesterolului. Cea mai frecventa cauza a infarctului miocardic este ateroscleroza, acea depunere de placi de aterom pe vasele de sange, care se formeaza din cauza acumularii de colesterol si grasimi.

×
Subiecte în articol: infarct sanatatea bunicului