Autoritatile franceze sunt pe punctul de a elimina de pe piata produsele ce au in compozitie parabeni. Aproximativ 400 de produse farmaceutice – multe dintre ele folosite frecvent – contin parabeni, substante toxice cu efect cancerigen, demonstrat de studii stiintifice. Este motivul principal pentru care Camera Deputatilor din Parlamentul francez a votat interzicerea lor incepand cu 3 mai. Acesta este subiectul unui amplu articol aparut in Le Monde editia online de ieri.
Mai mult, Le Monde a intocmit si o lista cu produse de la paste de dinti la medicamente administrate in chimioterapie ce contin parabeni.
Prezenti in produse cosmetice, alimentare si in medicamente, parabenii sunt folositi pentru a stopa dezvoltarea microorganismelor care ar putea afecta sanatatea omului. De asemenea, parabenii au rolul de a conserva produsul respectiv si calitatile acestuia.
Deputatii francezi au adoptat acest document, care prevede interzicerea folosirii ftalatilor, parabenilor si alchilfenolilor, trei categorii de substante care produc tulburari endocrine. Desi documentul trebuie sa treaca si de Senat, nelinistea s-a raspandit printre producatori, care ar fi nevoiti, in caz de adoptare, sa renunte la aceste substante.
Vicent Gazin, responsabil al unitatii toxicologice clinice al Afssaps (Agentia franceza pentru securitatea medicala a produselor sanitare), citat de Le Monde, estimeaza la aproximativ 400 de produsele farmaceutice ce contin parabeni, sub forma de metil sau propil.
Prezenta parabenilor in foarte multe produse folosite in mod curent nu este un subiect nou. Astfel, o cercetatoare de la Universitatea Reading, Philippa Darbre, impreuna cu colegii sai au descoperit parabeni in tumori ale sanului, in special sub forma de metil. Aceasta demonstreaza ca o parte dintre parabenii din cosmetice, alimente si produse farmaceutice pot fi absorbiti si retinuti in tesuturile corpului nostru, considera autorii studiului.
Opiniile sunt impartite: unele studii pun in legatura directa parabenii cu cancerul sau sustin ca sunt bine tolerati si foarte rar sunt asociati cu reactii alergice; alte studii ajung la concluzia ca aceste substante sunt la originea unor tulburari minore de tip endocrin.
Concluzia: nu sunt suficiente date care sa permita evaluarea riscului cancerigen al acestor substante. In legatura cu lista cu medicamente ce au in compozitie parabeni, publicata in Le Monde, profesorul doctor Ioan Fulga, seful catedrei de farmacologie a UMF 'Carol Davila', spune ca este o lista de denumiri comerciale, nu de substante active, fiind o problema locala. Cand aceasta problema vizeaza tarile UE, Agentia Europeana a Medicamentului face recomandari de retragere de pe piata, care trebuie respectate de toate tarile UE.