Apariţia unor superbacterii rezistente la antibiotice. Acesta este semnalul de alarmă tras de revista medicală The Lancet, fenomen explicat prin prescrierea excesivă de antibiotice.
Aceste medicamente au deschis calea unui progres fără precedent în zona medicală şi socială. La ora actuală, antibioticele sunt indispensabile în toate sistemele de sănătate, indică publicaţia britanică The Lancet. Dar, totodată, articolul subliniază că, în doar câţiva ani, ne vom putea confrunta cu un revers teribil din punct de vedere medical, social şi economic, evident dacă nu se vor lua măsuri imediate, coordonate şi aplicabile la nivel global. Aceste bacterii “super” vor reprezenta una dintre ameninţările cele mai grave din istoria medicinei, potrivit experţilor citaţi de The Independent.
Profesorul John Watson, din cadrul departamentului pentru sănătate din Anglia, citat în această publicaţie, mărtuiseşte că se teme de faptul că, în următorii 20 de ani, dacă el va merge la spital pentru o intervenţie chirurgicală, ar putea face o infecţie cu complicaţii grave, care să ducă la deces. Tot acest scenariu sinistru ar fi consecinţa faptului că “antibioticele nu mai sunt eficiente ca la ora actuală. În aceste condiţii, intervenţiile chirurgicale ar putea fi letale tocmai din cauza rezistenţei la antibioticele folosite de mai mulţi ani, dar care acum nu mai fac faţă bacteriilor. Acest fenomen ar putea şterge un secol de progres în medicină, consideră medicii guvernului britanic într-un editorial apărut în revista The Lancet.
Medicii estimează că rata de deces prin infecţii bacteriene ar putea să revină la nivelul celei înregistrate la începutul secolului al XX-lea. Printre soluţiile evocate pentru stoparea acestui fenomen se află: reducerea numărului de prescripţii de antibiotice; îmbunătăţirea stării de igienă din spitale, stimularea industriei farmaceutice de a lucra la noi antibiotice şi folosirea unor tratamente alternative.
Recent, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) atrăgea atenţia asupra bacteriilor Gram-negative devenite rezistente la unele antibiotice de ultimă generaţie. ''Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecţii bacteriene ce se soldau anterior cu moartea şi care salvează multe vieţi, devin în prezent din ce în ce mai puţin eficace'', subliniază comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg.
Citește pe Antena3.ro