Durerile în brațul stâng pot fi ceva normal sau pot indica o afecțiune mai gravă, pentru care este nevoie să consultați un medic. Dacă aceste dureri sun însoțite de amorțeli și apar brusc, atunci ar putea fi semn că trebuie să mergeți la doctor. Iată câteva dintre afecțiunile pe care le pot indica durerile în brațul stâng.
Atacul de cord, sau infarctul - cum mai este cunoscut, apare atunci când o porțiune a mușchiului inimii este afectată din cauza lipsei de oxigen. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă când arterele coronare se subțiază din cauza depunerilor de colesterol sau a plăcilor de grăsime. Dacă o astfel de placă se desprinde de peretele arterei, poate bloca accesul sângelui bogat în oxigen la inimă, provocând atacul de cord.
Durerile în brațul stâng apar pentru că nervii care pleacă de la inimă și cei care pleacă din brațul stâng trimit semnale către aceiași centri nervoși din creier. De aceea, creierul este „confuz” în ce privește sursa durerii. Acesta este un fenomen destul de întâlnit, din cauza căruia simțim durere într-un alt loc din corp decât cel afectat.
Dacă durerea în brațul stâng persistă sau se înrăutățește și este asociată și cu alte simptome precum dureri sau disconfort la nivelul pieptului, spatelui, gâtului, maxilarului sau al abdomenului inferior, dificultăți de respirație, indigestie, greață și vărsături, amețeli, transpirații subite, atunci este bine să chemăm un echipaj de urgență.
Durerile în piept sunt semnul cel mai des întâlnit al infarctului. De obicei se manifestă mai întâi ca o presiune care evoluează apoi în senzație de preaplin, arsuri și durere. Totuși, femeile pot avea un atac de cord fără să aibă neapărat dureri în pipet, ci mai degrabă celelalte simptome menționate. De multe ori aceste episoade sunt tratate ca simple indigestii, oboseală sau stres și sunt ignorate. Astfel că, dacă simțiți brusc dureri în brațul stâng, combinate cu amețeli, greață, vărsături, dificultăți de repirație și orice fel de durere în pipte sau în altă parte a corpului, ar fi bine să anunțați salvarea.
Angina. Este un disconfort pe care îl resimțim atunci când inima nu primește suficient oxigen. Pe lângă durerile din brațul stâng, putem simți un disconfort în zona umerilor, gâtului, spatelui sau maxilarului. Și angina poate fi ușor confundată cu o idigestie. Deși nu este un infarct, angina este un semn al unor probleme cardio-vasculare ce nu ar trebui ignorate. Asta pentru că este rezultatul arterelor îngustate sau blocate.
Există două tipuri de angină:
Angina pectorală stabilă – apare în timpul efortului fizic intens sau în momentele de stres emoțional. Atunci, inima lucrează intens și are nevoie de mai mult oxigen decât pot permite arterele îngustate. Se poate trata cu repaus și, în anumite cazuri, cu medicație care relaxează arterele.
Angina pectorală instabilă – mult mai periculoasă, poate apărea și în perioada de odihnă, pentru că inima nu primește în mod constant suficient oxigen. Angina instabilă este premergătoare unui atac de cord și ar trebui tratată la spital.