x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Coronavirus. Săpunul atacă învelişul lipidic al virusului

Coronavirus. Săpunul atacă învelişul lipidic al virusului

de Florin Condurateanu    |    23 Mar 2020   •   19:30
Coronavirus. Săpunul atacă învelişul lipidic al virusului

„Vă pup pe suflet” este metafora născută din pieptul meu acum câţiva ani şi îndrăgită repede de români. N-am bănuit că ea sfidează coronavirusul, căpcăunul cel uşor contaminant, care a dus la hotărârea medicilor de a atrage atenţia că este interzis pupatul pe obraz, pe frunte, pupatul mâinii doamnelor. Dar iată că ne-a rămas pupatul pe suflet, acea pornire sentimentală inventată de mine.

 

Sunt la unison medicii când susţin că spălatul pe mâini cu apă şi săpun din belşug este cea mai eficientă modalitate de a ne păzi de contractarea coronavirusului. Dar spălatul pe mâinii trebuie făcut cât de des şi foarte conştiincios. Un spălat pe mâini cu apă şi săpun trebuie să dureze 20-30 de secunde. De ce este săpunul un inamic atât de eficace? Virusul are un înveliş pe bază de lipide, are un acoperământ din grăsimi. Se ştie că săpunul şterge petele de grăsime de pe piele şi, ca atare, atacă şi membrana ce acoperă şi protejează virusul. Cu învelişul lipidic distrus de săpun, virusul este evacuat de clătirea cu apă. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, îi sfătuieşte pe români ca, după spălarea mâinilor, să se spele cu apă şi săpun şi pe faţă… Ba mai mult, să se spele cu apă şi săpun şi pe începutul nărilor. Dar să nu se exagereze cu introducerea în nas adânc a apei cu săpun, căci s-ar produce iritare şi omul ar tuşi, ceea ce e contraindicat în timpul pandemiei. O indicaţie nouă: profesorul Adrian Streinu Cercel, specialist în medicina infecţioaselor, îi îndeamnă pe români să bea apă de la chiuvetă, această apă este tratată cu clor, iar clorul este duşmanul virusului. Iar apa de la robinet este perfect potabilă. Auto-ostracizarea, regula de a sta mai tot timpul în casă, poate crea scăderea tonusului psihic. În perimetrul a 2-3 camere poate fi o închisoare fără zăbrele. Plictiseala, monotonia, iureşul de veşti alarmante, depărtarea de programul fix zilnic adus de prestarea orelor de serviciu coboară tonusul sufletesc. Este bine ca omul izolat în locuinţă să caute să lucreze zilnic, nu numai obligaţiile meseriei şi ale serviciului, ci şi visuri mai vechi de lucrări paralele cu sarcinile de serviciu.

 

 

Nu e de neglijat nici indicaţia unui medicul infecţionist român din Statele Unite, care spunea că noul coronavirus se concentrează în faringe. De aceea, e util să ne clătim gura foarte des cu apă.  

 

 

×