x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce concediu de odihnă

De ce concediu de odihnă

de Steluta Indrei    |    08 Iul 2008   •   00:00

Trăim într-o epocă în care deseori sîntem nevoiţi să punem profesia pe primul loc, înaintea zilelor de odihnă. Pentru mulţi dintre noi, concediul se reduce la o săptămînă sau lipseşte cu desăvîrşire.

Trăim într-o epocă în care deseori sîntem nevoiţi să punem profesia pe primul loc, înaintea zilelor de odihnă. Pentru mulţi dintre noi, concediul se reduce la o săptămînă sau lipseşte cu desăvîrşire. Preocuparea excesivă pentru profesie poate fi benefică pe plan economic şi social. Dar pe ultimul plan va sta sănătatea. Studii recent efectuate la Universitatea Laval – Canada şi la Universitatea Dusseldorf – Germania dovedesc că lipsa concediului duce la creşterea nivelului de stres, la apariţia bolilor cardiovasculare, depresiei, tulburărilor de memorie.

 

Relaxarea bate stresul

"Activitatea şi odihna sînt coordonate importante ale bioritmului uman. De aceea, alternarea perioadelor de activitate şi odihnă constituie un factor esenţial pentru păstrarea sănătăţii. În momentul în care apar dezechilibre ale acestui ritm sînt afectate atît performanţele profesionale, intelectuale, fizice, cît şi relaţiile interumane", atrage atenţia psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie.

Concediul permite organismului să-şi refacă rezervele de energie, pentru că în această perioadă dormim mai mult, facem ceea ce ne place, ne relaxăm, profităm de scăderea responsabilităţilor profesionale şi chiar familiale.

"Zilele de vacanţă înseamnă evadare din rutină, înseamnă acele oaze de linişte în care ne regăsim pe noi înşine şi pe cei dragi. Dar reuşita concediului depinde şi de propria voinţă, de capacitatea de a face ceea ce simţim. Modul în care ne petrecem concediul arată dacă ştim să ne acordăm dreptul de a fi liberi, dreptul de a fi stăpîni pe timpul nostru, dreptul de a vrea să facem ceva pentru noi şi pentru cei dragi", spune psihologul.

 

Planificare

Pentru a avea un concediu reuşit, este mai bine să ne planificăm această perioadă. Să nu aşteptăm zilele libere şi să nu ştim unde mergem. Problemele de cazare şi alte aspecte neprevăzute ne pot strica vacanţa încă de la început.

În opinia psihologului Ştefania Niţă, mulţi dintre noi muncesc pe parcursul întregului an şi se alimentează cu gîndul "Las’ că vine vara şi plec în concediu". De fapt, aceste persoane se agaţă, se cramponează de concediu şi, cînd în sfîrşit sînt libere, se obosesc peste măsură încercînd să recupereze tot felul de activităţi. În loc să petreacă un concediu tihnit, fie la ţară, fie într-o casă de vacanţă la munte, la mare, fie undeva în străinătate, unii îşi propun să redecoreze casa, să meargă în vizită la rude, să iasă cu prietenii, să alerge între mare şi munte. Astfel, înainte de a începe din nou munca sînt de-a dreptul epuizaţi. 

Cel mai bine ar fi să lăsăm lucrurile să decurgă în mod firesc. Dacă sîntem persoane ordonate şi obişnuim să ne stabilim programul din timp, putem să ne planificăm concediul. Dar asta nu înseamnă că vom bifa în agendă o "schemă de concediu". Pentru că şi asta se constituie într-un stres suplimentar, ca şi cum am avea de îndeplinit ceva pe ordinea de zi. "Realitatea este că în concediu nu avem de îndeplinit absolut nimic. Singurul lucru pe care îl avem de făcut este să fim cu partenerul de viaţă, cu copiii noştri, şi să ne bucurăm împreună de timpul liber", este de părere psihologul Ştefania Niţă. În concediu trebuie să renunţăm la agende, la liste cu ce avem de făcut, ce avem de cumpărat, ce avem de vizitat. "Scopul principal" al concediului este odihna.


INIMĂ. Alternarea perioadelor de odihnă şi muncă reduce cu 20% riscul de a suferi un infarct, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Laval – Canada. De ce? Pentru că menţinerea unui ritm normal de viaţă favorizează reducerea stresului şi păstrarea tensiunii arteriale, glicemiei şi colesterolului la niveluri normale.


SOMN. Siesta îmbunătăţeşte memoria, potrivit doctorului Olaf Lahl de la Universitatea Dusseldorf – Germania. Un pui de somn în fiecare după-amiază de concediu îi permite creierului să se odihnească şi "să pună în ordine" informaţiile acumulate pe parcursul perioadei de activitate. De asemenea, măcar în vacanţă este bine să dormim şapte-opt ore pe noapte.

 
MIŞCARE. Concediul este un bun prilej de a face mişcare. Pentru a nu ne întoarce la serviciu cu cîteva kilograme în plus şi pentru a ne detensiona mai uşor. Însă cei care nu sînt obişnuiţi cu mişcarea nu vor începe în vacanţă să petreacă ore extenuante la sala de fitness. Ar face bine să înceapă treptat cu plimbări în fiecare seară, mers pe bicicletă, înot, mers cu rolele.

×
Subiecte în articol: concediu recomandări