x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire în medicină. Unele antidepresive cresc rezistența bacteriilor la antibiotice

Descoperire în medicină. Unele antidepresive cresc rezistența bacteriilor la antibiotice

de Redacția Jurnalul    |    04 Feb 2023   •   22:20
Descoperire în medicină. Unele antidepresive cresc rezistența bacteriilor la antibiotice

Anumite antidepresive pot crește rezistența bacteriilor la antibiotice, relevă un studiu al Univestității din Queensland, Australia, citat de Xinhua.

Cercetarea a apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences, pe 23 ianuarie, și a analizat expunerea bacteriei E.coli la 5 antidepresive uzuale, respectiv sertralină, escitalopram, bupropionă, duloxetină şi agomelatină.
"Toate medicamentele testate sunt capabile să declanşeze apariţia rezistenţei la antibiotice. Dintre medicamentele pe care le-am testat, sertralina şi duloxetina au avut cel mai puternic impact asupra rezistenţei bacteriene la antibiotice", a explicat autorul principal al studiului, Jianhua Guo, profesor la UQ.

Cauza ar putea fi stresul oxidativ al bacteriilor provocat de antidepresive. 
"Deşi antidepresivele sunt consumate cu o tendinţă ascendentă, puţine lucruri sunt cunoscute despre posibilitatea ca ele să provoace răspândirea rezistenţei la antibiotice. Descoperirea noastră ne-a schimbat înţelegerea cu privire la rezistența la antibiotice", a spus profesorul.

Dar el a mai precizat că este nevoie de mai multe studii pentru a știi cu siguranță dacă antidepresivele afectează microflora intestinală. 

 

×
Subiecte în articol: antidepresive antibiotice