x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ghidul vacanţei de criză

Ghidul vacanţei de criză

de Mirela Dădăcuş    |    04 Aug 2009   •   00:00
Ghidul vacanţei  de criză
Sursa foto: /stockxpertcom

Chiar dacă suntem în sezonul crizei economice, nu lăsaţi să treacă vara fără a merge în concediu împreună cu familia. Nu aveţi bani de "all inclusive" peste hotare? Nu-i nimic... Puteţi planifica o vacanţă mai aproape de casă sau chiar în oraşul în care locuiţi. Cu siguranţă, veţi găsi locuri minunate pe care să le exploraţi aidoma unui turist.



Camping, echitaţie
Sunteti iubitori de natură? Atunci programaţi-vă un concediu în natură. Cheltuielile sunt minime. Aveţi nevoie de un cort, saci de dormit, o saltea şi cazarea este asigurată, indiferent dacă alegeţi marea, muntele sau marginea oraşului. Vacanţa în cort are menirea de a vă scoate din rutina de zi cu zi şi de a vă bucura de viaţa în aer liber. Aşezaţi-vă cortul acolo de unde se pot face excursii pe trasee interesante. Dacă aţi ales marea, aflaţi că plaja nu se reduce la a lenevi pe nisip. Totuşi, lăsaţi-vă duşi de imaginaţie. Între două băi şi expunerea la soare, planificaţi o repriză de volei, lectura unui capitol dintr-un roman apreciat sau puneţi de un picnic. Stabiliţi-vă o destinaţie nu prea departe de casă, dar unde să puteţi explora locuri necunoscute. Luaţi-vă mâncare şi băutură cu voi. Vizitaţi muzee, clădiri istorice, mănăstiri, orice vă iese în cale de-a lungul excursiei. În general, copiilor le place acest tip de călătorie, de aceea este bine să-i "transformaţi" în nişte mici exploratori şi să-i dotaţi cu binocluri şi camere de filmat. Veţi afla cu surprindere că aceste simple excursii se pot transforma în amintiri memorabile.

V-aţi propus să vă retrageţi, pentru câteva zile, la o pensiune? Atunci alegeţi una unde puteţi beneficia şi de lecţii de echitaţie. Mulţi copii sunt fascinaţi de cai, aşa că este un moment prielnic de a-i cunoaşte mai bine. În plus, echitaţia este un sport benefic pentru sănătate: creşte tonusul muscular, îmbunătăţeşte postura, sporeşte încrederea în forţele proprii, disciplinează. Echitaţia îmbină exerciţiul fizic cu dragostea de animale.   

Viaţa la fermă
Dacă nu aveţi rude la ţară, atunci aveţi prilejul de a experimenta... viaţa la o fermă agro-turistică sau la o stână tradiţională. Ferma agro-turistică este opusul vieţii de la oraş şi cu certitudine veţi dori să reveniţi.

Bio

Ferma funcţionează în cadrul unei gospodării ţărăneşti care asigură alimentaţia turiştilor cu produse proaspete din surse proprii. În funcţie de ambientul natural, cultural şi folcloric al regiunii, există o varietate de servicii agro-turistice, de la servirea mesei, călăuze turistice pe anumite trasee sau iniţiere în unele meşteşuguri tradiţionale.

Sugestii
Muzeele, bisericile, mănăstirile şi alte elemente ale arhitecturii tradiţionale sunt şi ele un punct de atracţie pentru concediu. Sunt multe locuri care merită văzute, aşa că analizaţi oferta înainte de a porni la drum. Este bine să rămâneţi cel puţin două zile în fiecare localitate sau în zona vizitată. Pentru că trebuie să vă gândiţi şi la cei mici, mergeţi şi la Zoo, la Grădina Botanică, la Delfinariu sau în parcurile de distracţii.

ADIO SEDENTARISM!
Chiar dacă sunteţi în concediu, este bine să aveţi un program de mişcare zilnic: exerciţii de înviorare, gimnastică, plimbări de seară, sporturi (volei, badminton, tenis, înot). Pentru că astfel vă refaceţi tonusul general. Odihna asociată cu exerciţii fizice contribuie la refacerea tonusului fizic şi psihic, la eliminarea oboselii.

Ce ar trebui făcut  
 

Să căutăm peisaje frumoase şi liniştitoare; deplasarea cu maşina până la marginea oraşului; plimbări în natură.

Deconectare totală, fără planuri de viitor.

Relaxare; să facem ce ne place; să acumulăm forţe proaspete, să citim o carte interesantă sau să mergem la spectacole bune.    

Culcarea la o oră convenabilă; următoarea zi a concediului va fi plăcută doar dacă suntem odihniţi.

Să ne întoarcem acasă cu o zi înainte de a începe munca.

Ce ar trebui evitat


Parcurgerea a sute de kilometri cu o maşină aglomerată; călătorii îndepărtate numai de dragulde a ne lăuda la întoarcere.

Să ne luăm cu noi laptopul şi telefonul de serviciu sau să ne interesăm în permanenţă de cum evoluează lucrurile la locul de muncă.

Grija faţă de ceea ce se întâmplă la locul de muncă; tensiunea nervoasă.

 Petreceri până noaptea târziu; somn insuficient.

Revenirea acasă în "ultimul moment", cu trenul sau cu maşina pe şosele aglomerate.

×
Subiecte în articol: recomandări