Cei mai mulţi medici care au solicitat, anul trecut, certificate profesionale necesare unui job în străinătate sunt din Bucureşti, relevă datele oferite de Colegiul Naţional al Medicilor. În total, 2.779 de medici au solicitat, în 2010, colegiilor medicilor judeţene certificate profesionale curente (good standing) pentru a putea lucra în străinătate.
Numărul cel mai mare a fost înregistrat în Bucureşti – 947, urmat de Cluj – 403, Iaşi - 253, Timiş - 202. Cele mai frecvente destinaţii sunt: Franţa, Marea Britanie şi Germania.
Cei mai mulţi medici care au solicitat certificate profesionale sunt din specialitatea medicină generală/medicină de familie, chirurgie generală şi anestezie terapie intensivă.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, spune că, în 2011, se va menţine trendul în privinţa plecarea medicilor în ţările UE. “În 2010 s-a înregistrat o explozie de plecări determinate îndeosebi de blamarea şi marginalizarea medicilor. În 2011, trendul crescător se va păstra. Pe fondul unor oferte tentante, majoritatea cererilor vin, mai nou, din partea medicilor de familie, ca o consecinţă directă a agresiunilor nejustificate asupra acestora cu amenzi neruşinate aplicate pentru concedii medicale, recuperate în procese lungi şi costisitoare. În topul cererilor se plasează în continuare medicii specializaţi în chirurgie generală şi anestezie. Aceste specializări sunt deficitate în UE, inclusiv în ţara noastră. Astfel, potrivit normării Ministerului Sănătăţii ar trebui să avem 1.500 de anestezişti, în realitate fiind doar 800. Exodul medicilor se va accentua, condiţiile în care, prin aplicarea normelor UE privind programul de lucru al medicilor şi regimul gărzilor, în ţările UE se înregistrează un deficit de 150.000 de medici. Este de aşteptat ca acest deficit să fie acoperit inclusiv cu medici din România”, avertizează prof. dr Vasile Astărăstoaie.