În fiecare an, aceeaşi problemă: nu ştim ce cadou să cumpărăm celor dragi de Crăciun. Oferta e ispititoare. Cheltuim peste posibilităţi. Irosim timp şi tot pe ultima sută de metri rezolvăm problema cadourilor.
Şi, chiar dacă ştim că darul este o imagine a celui care îl oferă, dar şi a celui care îl primeşte, nu întotdeauna reuşim această performanţă. Lăsăm pe ultimele zile curăţenia în casă şi pregătirile în bucătărie, iar stresul ajunge la cote maxime.O sursă suplimentară de stres în această perioadă sunt cadourile de Sărbătorile Crăciunului. De acest stres nu putem scăpa complet, dar stă în puterile noastre să-l ţinem sub control. Dând curs câtorva sfaturi.
1. Notaţi!
Cadoul ideal nu există. Dar sunt sugestii pe care vi le împărtăşesc cei din jur care vă pot ajuta să vă apropiaţi de acest ideal, respectiv ca darul făcut să fie chiar cel aşteptat de persoana căreia i-l pregătim. Şi, în acest sens, poate n-ar fi rău să vă notaţi aceste sugestii, chiar propriile dumneavoastră idei despre cadourile pe care urmaţi să le faceţi. Pur şi simplu pentru că sugestiile, ideile vă ajută să faceţi un cadou inspirat, să câştigaţi timp şi, în final, toată lumea să fie mulţumită.
2. Fiecare la răndul lui
Părinţii, bunicii, fratele, sora, soţul, copiii... Nu vă propuneţi ca într-o după-amiază să bifaţi problema cadourilor pentru tot neamul. Mai degrabă fixaţi-vă o ordine: ceva în genul azi cadouri pentru bunici, mâine mă ocup de copii... Prin planificare şi ordine, veţi găsi cadoul cel mai nimerit pentru fiecare şi, foarte important, veţi cheltui mai puţin.
3. Cumpărături on line
Lipsă de timp. Aglomeraţie. Nehotărâre. Toate aceste ingrediente, care ne fac să ne gândim la episodul alegerii cadourilor ca la o corvoadă, pot fi depăşite foarte uşor, apelând la cumpărăturile on line. DVD-uri, cărţi, coşuri sărbătoreşti, sticle de vin... Consultaţi oferta, faceţi comanda şi ea va fi livrată la domiciliu. Termenele sunt respectate, sunt scurte, în aşa fel încât şi rudele, şi prietenii, şi familia vor descoperi sub pomul de Crăciun cadoul dorit.
4. Luaţi în calcul decalarea oferirii unor cadouri
Cu cei apropiaţi, respectiv soţul sau soţia, eventual cu părinţii aveţi posibilitatea de a le face cadouri chiar după Sărbători. Poate părea surprinzător! Dar iată şi argumentele. Sărbătorile Crăciunului debutează la 6 decembrie cu Sfântul Niculae şi se încheie la 7 ianuarie cu Sfântul Ioan Botezătorul. Deci inclusiv după Revelion cadoul este binevenit. Având în vedere că, spre finele anului, se adună tot mai multe probleme a căror rezolvare nu suportă amânare, este important să vă scutiţi de un stres în plus. Mai bine unele cadouri le amânaţi şi, cu certitudine, în acest fel veţi face alegeri mult mai inspirate. Şi încă un argument: în ianuarie aţi putea profita de solduri. Pentru că, să nu uităm, criza e cu noi şi în 2010.
5. Luaţi cu voi un prieten
Rochia verde sau cea mov. Nimic nu te stresează mai mult decât indecizia care creşte cu cât sunt mai multe cadouri de ales. Aşa că luaţi cu voi un prieten cu care vă puteţi consulta.
6. Informaţi-vă
Toată lumea vrea cadouri originale. Asta presupune informaţii pe care le găsiţi în cataloage, oferte, site-uri. Nici nu ştiţi de unde sare o idee de cadou!
7. Fără obsesie
Pentru a găsi cadoul ideal, începeţi prin a nu face o obsesie. Căci, cu cât veţi stărui în această obsesie, cu atât veţi fi mai stresat, iar riscul de nu-l descoperi creşte foate mult.
8. Dezinteresat
Cadoul este oferit dezinteresat, fără a vă stresa la gândul ce cadou veţi primi în schimbul celui pe care îl pregătiţi dumneavoastră. Greşit. Oferiţi cadoul care inclusiv dumneavoastră vă place, fără calcule de tipul dar el ce-mi dă în schimb.
9. Bricolajul
Bricolaj de Sfântul Nicolae. Bricolaj de Crăciun. Copiii pot fi cei mai originali creatori. Versuri cu dedicaţie. Desene înrămate. Ciorapi croşetaţi. Ciorapi ornaţi pentru ca Sfântul Nicolae să aibă unde pune cadourile. Coroniţe din ramuri de brad. Rame pentru fotografii. Aranjamente personalizate. Suport pentru şeveţele. Mănuşi pentru cuptor. Ghirlande. Brad din carton, hârtie creponată şi ornamente din hârtie colorată... Prosoape de bucătărie. Îngeraşi confecţionaţi din sârmă, beteală, pene albe. Folosiţi nasturi coloraţi, panglici, ornamente de brad din anii trecuţi. Sunt soluţii posibile, originale şi... ieftine, ceea ce nu-i deloc de neglijat în vremuri de criză.
BANI. CURĂŢENIE
Stresul din aceste zile nu este indus doar de grija cadourilor. El este alimentat din plin de modul cum ne chivernisim banii, în aşa fel încât să facem faţă cumpărăturilor suplimentare. Ceea ce înseamnă că trebuie să ne întindem cât ne este plapuma cu cumpărăturile. Stresul vine şi din faptul că trebuie şi casa să fie aranjată de sărbătoare. Începem cu o "sfântă" curăţenie în toate camerele. Nu uitaţi că asta presupune timp. Mult timp. Aşa că faceţi planuri din vreme. Dacă faceţi curăţenie singură, puneţi o muzică bună şi cu siguranţă veţi avea mai mult spor. Dar cel mai bine este să apelaţi la o prietenă sau o altă persoană cu care să împărţiţi această misiune. Casa trebuie să fie primitoare prin curăţenie, lumină, culoare şi arome specifice Crăciunului.
MELANCOLIE
Depresie. Persoanele singure, bătrânii, pacienţii spitalizaţi formează categoria cea mai expusă stărilor de melancolie, de depresie. În perioada Sărbătorilor Crăciunului, în cazul acestor persoane melancolia, depresia sunt mai accentuate. Explicaţiile sunt multiple, numărul mai mic de ore cu lumină naturală, de zile însorite care conduc la reducerea secreţiei unor hormoni care întreţin starea de bună dispoziţie. Deficitul de lumină naturală poate fi compensat cu colinde, lectură deconectantă, arome de scorţişoară, lavandă, citrice.
AMINTIRI
Potrivit studiilor, în perioada Sărbătorilor Crăciunului suntem cel mai intens invadaţi de amintiri. Ele nu sunt întotdeauna vesele. Aşa se explică de ce există o "tristeţe" a Crăciunului. Aceleaşi studii pun acest fenomen pe seama faptului că, în zilele Crăciunului, copiii vor să li se spună mai multe poveşti. Bunicii deapănă mai multe amintiri, parte dintre ele fiind tot poveşti. Acum descoperim obiecte încărcate de amintiri. Pregătim ajutoare pentru cei singuri şi suferinzi. Mergem la mormintele celor dispăruţi. Facem eforturi şi uneori chiar reuşim să ne împăcăm cu unele rude sau prieteni. Or, aceste episoade sunt pline de amintiri dosite tot anul, care acum ies la suprafaţă.