x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Institutul ORL din Bucureşti, reorganizare cu scandal

Institutul ORL din Bucureşti, reorganizare cu scandal

de Magda Marincovici    |    17 Ian 2011   •   21:08
Institutul ORL din Bucureşti, reorganizare cu scandal
Sursa foto: Grigore Popescu/Agerpres

146984-grigore-popescu-agerpres-5009222.jpgAngajaţii Institutului Naţional de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL “Prof. Dr D. Hociotă” au protestat ieri faţă de transformarea institutului în centru de specialitate în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Ministrul Cseke Attila consideră  nejustificat protestul cadrelor medicale de la “Prof. Dr D. Hociotă” şi a programat azi o întâlnire cu reprezentanţii institutului.

Luni dimineaţă, salariaţii Institutului “Dorin Hociotă” au oprit spontan lucrul, nemulţumiţi de proiectul de hotărâre de guvern care prevede reorganizarea şi transformarea acestui institut în centru, fără personalitate juridică, pe lângă SUUB. La protestul angajaţilor s-au alăturat şi unii pacienţi ai institutului.

Potrivit liderului de sindicat al angajaţilor institutului, Cristina Niţă, numai anul trecut în acest institut au fost internaţi 10.500 de pacienţi, la care se adaugă cei din ambulator şi cei 7.000 de pacienţi cu internare de o zi. Dintre pacienţii internaţi, 80% au fost operaţi, majoritatea cu afecţiuni foarte grave: cancere din zonele gâtului şi capului. În cele 11 săli de operaţie au fost făcute între 50 şi 60 de operaţii zilnic. Institutul are un departament de implant cohlear, care pentru copiii cu probleme constituie o salvare. Are o secţie specială cu 90 de paturi pentru copii surzi şi muţi, cu care se lucrează şi care învaţă să cânte la pian sau vioară. Are o bază clinică de învăţământ pentru competenţe şi supraspecializare, în care se învaţă tehnici de chirurgie moderne.

După aproximativ două ore, timp în care s-a protestat, dar au fost rezolvate urgenţele medicale, Ministerul Sănătăţii a emis un comunicat în care se precizează că prin acest proiect “... se urmăresc creşterea calităţii actului medical, precum şi optimizarea asistenţei medicale acordată pacienţilor. SUUB este o unitate sanitară cu peste 1.000 de paturi, care acordă diverse servicii medicale spitaliceşti şi ambulatorii, dar care pentru specialitatea ORL are la dispoziţie doar un compartiment cu 10 paturi, fără capacitatea de a soluţiona în toate situaţiile cazuistica aferentă unui spital de urgenţă. Pe de altă parte, institutul este un for metodologic cu secţii clinice specializate în abordarea diferitelor patologii în domeniul ORL care poate asigura buna funcţionare a unităţii nou-înfiinţate. Păstrarea institutului sub formă de centru de specialitate va permite continuarea activităţilor actuale”.

Ce nu se spune în comunicat, dar reprezintă motivul nu numai a acestei “reoganizări, ci a unui şir de alte asemenea este faptul că, din raţiuni strict financiare, se sacrifică un institut de elită, cu o tradiţie de peste trei decenii, înfiinţat de reputatul profesor doctor Dorin Hociotă. Cât priveşte economiile făcute prin această reorganizare, nici nu se poate vorbi, pentru că institutul nu are datorii, nu se bazează pe finanţare de la Ministerul Sănătăţii, în schimb va fi trecut în subordinea unui spital cu datorii, respectiv SUUB. Reorganizarea institutului în varianta propusă de Ministerul Sănătăţii nu va îmbunătăţi actul medical, ceea ce evident îi va afecta în mod direct pe pacienţi şi cel mult va reuşi să unească cele două unităţi sub o administraţie comună.

În legătură cu această perspectivă, directorul medical al institutului, doctor Daniela Stănescu, ne-a declarat: “Este ca într-o familie: dacă este un singur copil, aşa cum avem noi, respectiv acest institut, tot ce avem investim în el. Dacă sunt 25 de copii, respectiv vreo 25 de secţii ale SUUB la care se alătură şi centrul nostru, fondurile pe care le producem vor fi împărţite la fiecare. Şi atunci cum vom mai putea face un act medical modern, de calitate?”. Directorul medical al institutului mai spune că “dacă ministerul are altă viziune suntem deschişi la discuţii, dar într-un schimb de argumente”.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate