x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicină sublimă!

Medicină sublimă!

de Magda Marincovici    |    17 Ian 2011   •   16:39

La ora actuală, sute de locuitori din nordul şi vestul României au dat de mult spitalele noastre pe cele din Ungaria, unde îşi fac analizele de rutină. Iar în cazurile severe, mulţi români preferă spitalele maghiare, deoarece le surclasează pe cele româneşti sub toate aspectele: condiţii hoteliere, aparatură medicală, costuri. Într-un singur punct încă ne plasăm pe o poziţie superioară: profesionalismul medicilor.

Un exemplu: cel mai recent transplant de cord realizat de medicii de la Tg. Mureş unui copil de 3 ani. Deocamdată, nu ştiu ca vecinii noştri să se mândrească cu asemenea performanţe. Dar şi acest atu al nostru este puternic zdruncinat din cauza exodului constant de medici către clinici din UE. Şi efectele se văd. Am cunoscut un pacient care a trecut prin trei operaţii de hernie de disc în trei spitale bucureştene cu pretenţii. Şi abia după a patra, efectuată într-un spital dintr-o localitate din Ungaria, foarte aproape de graniţa cu noi, pacientul a scăpat de dureri.

Culmea, pacientul este medic şi a experimentat trei operaţii dificile fără nici o ameliorare, convins că o hernie de disc se poate rezolva şi la noi. Iată că deja exodul îşi spune cuvântul: medicii buni, la apogeul carierei, salvează vieţi şi se bucură de salarii normale în alte ţări, aici rămânând “mediocrii”. Şi, deocamdată, noi, trăitori în aceste timpuri, avem şansă că suntem contemporani cu câteva somităţi care, în ciuda vârstelor venerabile, fac medicină europeană pe meleaguri mioritice.

Dar ce se va alege de bolnavii români când marii profesori vor trece la cele veşnice, iar medicina românească va fi depopulată de tot ce-i mai valoros. Soluţia: românii să achite asigurările de sănătate în orice ţară din UE şi acolo să se trateze, spitalele noastre să fie dărâmate, iar absolvenţii de medicină să lucreze în străinătate. Aşa am putea spune: medicina noastră e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire!

×
Subiecte în articol: editorial