Coloana este subansamblul care a căpătat sarcini mult mai mari când omul s-a ridicat la verticală, la poziţia bipedă. Ea susţine greutatea corpului din jumătatea superioară, iar vertebrele sunt solicitate şi la ridicarea de greutăţi şi la o serie de mişcări complexe.
Orice ajutor primit de coloană de la muşchii braţelor şi ai picioarelor este binevenitm fiindcă diminuează efortul vertebrelor şi discurilor vertebrale. Pentru a proteja coloana, este indicat să se recurgă la unele mişcări combinate. Astfel, când un om se apleacă asupra chiuvetei să se spele pe gât, pe faţă, pe trunchi, este recomandabil să se sprijine pe chiuvetă, pe rând, cu fiecare braţ. Astfel, muşchii membrului superior ar micşora lucrarea coloanei. O altă protecţie a coloanei este să sprijini, pe rând, picioarele pe un scăunel, pe o lădiţă, pe o cutie. Chiar când stai pe scaun la birou, la televizor sau computer, e bine ca laba unuia dintre picioare să fie puţin ridicată pe această lădiţă, pe un obiect niţel mai înalt. Şi să se facă rotaţia, apoi, cu ridicarea uşoară a celuilalt picior. Acest procedeu e recomandabil şi pentru cei care au un serviciu cu stat în picioare (vânzători, de exemplu). În acest fel, se descarcă de unele forţe coloana vertebrală.
Şi referitor la mers există reguli de menajare a coloanei. Când un om merge legănat, precum marinarii sau ca raţa, îşi suprasolicită coloana. Obositor pentru coloană este şi mersul cu paşi târşâiţi. Coloana este menajată dacă mersul este vioi şi continuu, fără multe opriri. Şi, apoi, ridicarea de jos a unor greutăţi, chiar a unei mape cu hârtii, trebuie să se facă din poziţia „pe vine”. În acest fel, nu se lasă sarcinile doar pentru coloană, în momentul ridicării, se angrenează la efort şi muşchii picioarelor.
Este bine pentru coloană ca, după o jumătate de oră de lucru la computer, omul să se ridice de pe scaun, să facă paşi, să execute rotiri ale trunchiului şi mişcări ale capului.