x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Metodă simplă, uşoară şi suficient de precisă de diagnosticare a cancerelor de colon în faze incipiente

Metodă simplă, uşoară şi suficient de precisă de diagnosticare a cancerelor de colon în faze incipiente

de Magda Marincovici    |    06 Dec 2012   •   19:25
Metodă simplă, uşoară şi suficient de precisă de diagnosticare a cancerelor de colon în faze incipiente
Sursa foto: Image Source Pink/Getty Images/Image Source

A analiza halena pentru a depista cancerul. Este ideea aparent ciudată, dar experimentată în Italia cu scopul de a detecta cancerele de colon cu ajutorul primului nas electronic conceput de cercetătorii americani pentru tumorile pulmonare. Un test experimental pus la punct de echipa profesorului Donato Altomore de la Universitatea din Bari a permis determinarea cu o precizie de aproximativ 76% dacă un pacient este sau nu bolnav de cancer colorectal. În prezent, în Europa, această formă de cancer reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, după neoplasmul pulmonar. “Rezultatele studiul nostru aduce dovezi noi în favoarea testelor asupra halenei ca instrument de depistare a cancerului, a explicat profesorul Altomare în revista British Journal o Surgery. Tehnica prelevării de eşantioane din halenă este foarte simplă şi non-invazivă, spune profesorul Altomare. Totuşi, această metodă este deocamdată în “faza experimentală”. Testele cercetătorilor italieni se bazează pe analiza prin cromatografie în fază gazoasă a compuşilor organici volatili din halenă. Se ştie de mai mulţi ani că producţia acestor compuşi organici volatili este “alterată” în cazul pacienţilor afectaţi de cancer. Dar până acum nu s-a dat o explicaţie completă mecanismelor biochimice care determină acest simptom.

Într-o primă fază, echipa profesorului Altomare a elaborat profilul acestor compuşi conţinuţi de halena bolnavilor de cancer colorectal (37 de pacienţi). Apoi, a efectuat acelaşi lucru în cazul persoanelor sănătoase (41 de persoane). După care a trecut la verificarea cu ajutorul noului test a probelor, rezultatele obţinute fiind încurjatoare. Totuşi, acest 75% grad de precizie oferit de noul test “este foarte mic”, comentează gastroenterologul francez Isabelle Nion-Larmurier (Hopital Saint-Antoine, Paris). De asemenea, specialistul a remarcat că testul a fost aplicat pe un eşantion restrâns de persoane şi că este necesară mărirea lui.  Dar şi aşa, medicul Isabelle Nion-Larmurier admite că acest tip de test ar putea fi mai accesibil la nivelul populaţiei comparativ cu testul Hemocult folosit în prezent.  Testul Hemocult constă în aplicarea a două picături de reactiv pe o hârtie din guaiac cu materii fecale. Colorarea în albastru a probei indică sângerarea ocultă. Interesant la acest test este faptul că sensibilitatea lui pare a fi la fel de bună pentru cancerele în stadii precoce – I şi II – ca şi pentru cele în stadiile III şi IV. Profesorul Altomore a precizat că urmează să mărească numărul pacienţilor pe care va fi experimentat acest test pentru a ajunge la o formă simplă şi performantă de depistare a cancerului colorectal.

×
Subiecte în articol: cancer colon