x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Mi- ra-col!

24 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA CUPLULUI

STELUTA INDREI

Cele doua metode de procreatie medicala asistata - inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro - sunt explicate de profesor doctor Bogdan Marinescu, directorul Spitalului "Panait Sarbu", cel care a reusit in premiera mondiala obtinerea unei sarcini la o femeie de 67 de ani, Adriana Iliescu. Ea a dat nastere micutei Eliza-Maria, devenind astfel cea mai batrana mama din lume.

Inseminarea artificiala

Injectarea cu ajutorul unui instrument special (asemanator unei pipete) a spermatozoizilor direct in uter este inseminarea artificiala. Procedura se efectueaza exact in ziua cand femeia are ovulatie. Pentru a realiza inseminarea artificiala, este necesar ca femeia sa aiba uter normal, trompe permeabile, ovare functionale, capabile sa produca ovocite. Ovarele sunt functionale fie spontan, ca orice ciclu al unei femei normale, fie prin stimulare medicamentoasa. Daca nu exista uter si col permeabile, daca nu exista trompe permeabile, daca nu exista ovare care sa functioneze, este inutil sa discutam de inseminare artificiala.

Pentru inseminarea intrauterina, in primul rand, femeia trebuie sa fie apta pentru reproducere. De regula, se recurge la inseminare artificiala atunci cand exista o patologie masculina. Exista incompatibilitati de tip antigen-anticorp chiar la barbati cu o spermograma aparent normala. Din cauza acestei incompatibilitati, se procedeaza la spalarea spermei in medii speciale (lichide), la centrifugarea spermatozoizilor, dupa care se aleg intr-un numar foarte mic sau mediu numai cei viabili. Procedeul este foarte plastic numit - "swimm up" (inoata cei care rezista). Cei care reusesc sa inoate si sa ajunga la tarm sunt luati si introdusi cu un cateter foarte subtire in uterul femeii.

Exista si varianta de inseminare artificiala cu sperma sotului preparata, dar patologia barbatului trebuie sa permita pastrarea a peste 5 milioane de spermatozoizi pe mililitru dupa procedura de preparare. Mai exista si o a treia varianta, cand nu mai sunt spermatozoizi si se apeleaza la sperma de donator fertil de la banca de sperma. In Bucuresti, Maternitatea "Panait Sarbu" si alte trei clinici particulare cu laboratoare de reproducere umana asistata detin banci de sperma. La Cluj-Napoca si la Timisoara exista, de asemenea, banci de sperma.

Fertilizarea in vitro

Procedura de fertilizare in vitro (FIV) inlocuieste de fapt segmentul de reproducere umana unde natura nu mai are posibilitati de a actiona singura.

Exemplul clasic este o femeie care a suferit doua sarcini extrauterine din cauza carora a ramas fara trompe. Dupa evaluarea potentialului fertil al femeii si al sotului, se procedeaza la stimularea medicamentoasa a ovulatiei. De regula, cand ovarele sunt functionale, femeia dezvolta mai multi foliculi. Apoi sub anestezie generala sau locala se punctioneaza sub ghidaj ecografic fiecare folicul, se aspira ovocitele, care se controleaza, iar cele apte se pun in legatura cu sperma sotului. Sunt situatii cand sperma barbatului este foarte deficitara si atunci apare o alta procedura numita ICSI (intracytoplasmatic sperm injection). Aceasta consta in selectionarea spermatozoizilor viabili, care se injecteaza direct in ovocit pentru a mari sansele de fertilizare. Dupa care, intr-un mediu de cultura, adica o incubatie sub concentratie de dioxid de carbon, embrionii incep sa se dezvolte si sa se multiplice. Astfel, ceea ce ar trebui sa faca ovulul fecundat din trompa pana in uter se produce in laborator. In momentul in care embrionii sunt formati, ei se transplanteaza in uterul mamei cu un cateter subtire. Transplantarea embrionilor se face in functie de evolutia lor si de experienta fiecarui specialist. Unii transplanteaza la 48 de ore, altii, la 72 de ore.

La inseminarea artificiala, sansele de reusita sunt de 15-18% pe procedura. Pe un ciclu de 5-6 inseminari, rata de succes creste la 45-60%. Dupa 5-6 inseminari nereusite se reevalueaza cazul si se fac investigatii medicale suplimentare. Pentru procedurile de FIV, rata de succes este cam de 34%, echivalenta cu a multor laboratoare din strainatate. Rata de copii, asa-numitul "baby take home" (copil luat acasa), este cam de 25%. O femeie poate incerca mai multe proceduri de FIV. La Maternitatea "Panait Sarbu" a fost un cuplu care a trecut prin trei incercari nereusite, de-abia a patra procedura fiind incununata de succes. Dar a recuperat si celelalte proceduri, pentru ca a survenit o sarcina tripla, care a evoluat bine, mama a nascut, iar toti cei trei nou-nascuti sunt acasa.

Finantare

La ora actuala sunt doua variante clare de finantare a procedurilor de fertilizare in vitro: cea privata (femeia sau familia plateste procedura cap-coada) si varianta adoptata de Spitalul "Panait Sarbu", in care contributia pacientelor acopera cheltuielile de medii (lichide speciale in care se dezvolta embrionii) si de materialele de unica folosinta. Femeile nu platesc urmarirea tratamentului, nu platesc analizele legate de sarcina, ecografiile de monitorizare, cheltuieli care sunt decontate de CNAS, care inca nu are o evaluare a procedurilor.

OPINII
MAMA. Dupa ce si-a vazut prima data fiica, Adriana Iliescu a declarat ca este fericita, fiindca Eliza-Maria seamana cu ea. "Ma simt o femeie normala. Am un copil. Sunt fericita ca am trait aceasta zi si ca mi-am vazut copilul. Consider ca fiecare om are o misiune in viata si poate aceasta a fost misiunea mea. Acest copil seamana cu mine, pentru ca l-am purtat in pantece. Iar campurile magnetice influenteaza viata unui copil. Este un har al lui Dumnezeu. Un copil se naste cu painea sub brat", a precizat cea mai varstnica mama din lume la 48 de ore dupa ce a nascut prin cezariana. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca totul trebuie privit ca o lupta. Nu trebuie sa ne ingrijoram pentru ceea ce va fi maine, ci sa traim", a adaugat Adriana Iliescu, care se considera o persoana optimista si cu mare incredere in viitor.

PROCEDURA. In cazul Adrianei Iliescu s-a folosit un ovocit donat de o alta femeie si sperma donata de un donator fertil. Din punct de vedere genetic, ea nu este mama biologica a fetitei, dar profesor- doctor Bogdan Marinescu spune: "Daca va uitati la Eliza-Maria, s-ar putea sa ajungeti la concluzia ca seamana foarte mult cu mama ei". Adrianei Iliescu i s-au transplantat trei embrioni, toti trei fiind viabili la prima ecografie, fapt care i-a lasat cu gura cascata pe medici. "I-am spus acest lucru, i-am spus si de posibilitatea de embrioreductie, dar mi-a raspuns ca va duce exact ceea ce i-a dat Dumnezeu", a marturisit prof. dr. Marinescu. Pe la 9-10 saptamani insa, unul dintre embrioni s-a oprit din evolutie, iar la 33 de saptamani, al doilea fat s-a oprit din dezvoltare, "acesta fiind probabil sacrificiul pe care cea mica l-a facut pentru ca sora ei mai mare sa traiasca".
×
Subiecte în articol: procedură sperma artificiala