Ministerul Sănătăţii desfiinţează Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tg. Mureş (IUBCvT ). Aceeaşi soartă este pregătită şi Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu" din Bucureşti. Şi nici celelalte centre de cardiologie din ţară (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova) nu se simt prea bine dacă ţinem seamă că la Institutul Inimii din Cluj-Napoca se mai face o singură intervenţie chirurgicală pe zi din cauza lipsei de fonduri.
Concret, Ministerul Sănătăţii (MS), condus de Cseke Attila (foto) a pus la punct o adevărată strategie de desfiinţare a reţelei de cardiologie din România, într-un moment în care ne poziţionăm pe locul întâi în UE la mortalitatea şi morbiditatea prin boli cardiovasculare. Şi nu este deloc exagerat atunci când vorbim despre o adevărată strategie de desfiinţare a reţelei de cardiologie, deoarece MS loveşte puternic în primele două institute, respectiv cel de la Tg. Mureş şi cel de la Bucureşti, ştiind foarte bine că, prin reducerea lor la simple secţii ale unor spitale, performanţele acestora vor avea de suferit. Dar mai mult vor avea de suferit pacienţii, în condiţiile în care reputaţii specialişti din cele două institute asigură asistenţă medicală pentru majoritatea urgenţelor cardiace.
Într-un memoriu adresat premierului şi postat pe site-ul Jurnalului Naţional, autorul acestuia, reputatul prof. dr Radu Deac, demonstrează că prin recenta hotărâre de guvern de comasare a IUBCvT cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş se loveşte, practic, în inima reţelei de cardiologie din ţara noastră. La IUBCvT Tg. Mureş s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri remarcabile de tratament modern al infarctului miocardic prin proceduri de cardiologie intervenţională, 45 de transplanturi cardiace, s-au realizat peste 1.000 de valve cardiace artificiale biologice. Aici s-au format trei generaţii de specialişti în chirurgie cardiovasculară şi în specialităţi înrudite: cardiologie, anestezie şi terapie intensivă cardiacă, laborator, cercetare etc. Şi tot la IUBCvT Tg. Mureş funcţionează primul şi unicul centru modern de chirurgie cardiacă pediatrică, unde sunt efectuate anual 350 de operaţii la nou-născuţi şi sugari care vin pe lume cu malformaţii cardiace, în condiţiile în care ritmul de operaţii de acest gen ar trebui să fie de vreo 600 anual. Totuşi, Ministerul Sănătăţii "ucide" acest centru, anulând şansele la viaţă ale unor prunci, dar mărind sumele cheltuite pentru intervenţii cardiace pediatrice efectuate în spitale din străinătate. În termeni de bani irosiţi discutăm şi anunţata comasare a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu" cu Spitalul Clinic Fundeni. Pentru că la Institutul "CC Iliescu" sunt rezolvate peste 60% din urgenţele chirurgicale cardiace la nivel naţional, internările de urgenţă reprezentând între 25% şi 30% din totalul internărilor, pentru că aici funcţionează primul laborator de ecocardiografie acreditat european. În cazul ambelor institute, de la Tg. Mureş şi Bucureşti, unităţi-fanion ale cardiologiei româneşti, prin pierderea personalităţii juridice, acestora le este amputat accesul direct la programele de sănătate, prin care au fost finanţate până în prezent, nu mai pot susţine proiecte de cercetare, nu mai pot accesa fonduri europene. După desfiinţarea IUBCvT Tg. Mureş, punerea în dezbatere publică a proiectului de desfiinţare a IUBCv de la Bucureşti, strategia MS de anulare a reţelei de cardiologie continuă şi în alte forme, respectiv prin subfinanţare. Este cazul Institutului Inimii de la Cluj-Napoca, unde chiar MS recunoaşte că a redus la jumătate finanţarea pentru acest an, comparativ cu 2010. Şi MS face această "greşeală fundamentală", cum numeşte acad. prof. dr Vasile Cândea strategia de desfiinţare a cardiologiei româneşti, în timp ce în Germania, chiar dacă nu este în topul deceselor provocate de bolile de inimă cum este România, are câte un institut al inimii în fiecare din marile regiuni geografice.