x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ţigara electronică distruge plămânii

Ţigara electronică distruge plămânii

de Magda Marincovici    |    06 Sep 2012   •   14:37
Ţigara electronică distruge plămânii

Tigara electronica. Este o alternativa la cea clasica din foi de tutun, dar asta nu inseamna ca e lipsita de urmari dezastruoase asupra plamanilor. Dimpotriva, sunt date care dovedesc ca varianta electronica a tigarii, conceputa tocmai ca un produs mai putin nociv, are un impact negativ asupra plamanilor si creeaza dependenta.

La Congresul anual al European Respritory Society (Viena, 2 septembrie), Universitatea din Atena a prezentat un studiu potrivit caruia plamanii fumatorilor de tigara electronica se oxigeneaza insuficient inca de la prima utilizare.

In studiu au fost incluse 32 de persoane dintre opt nefumatori, cu o stare buna de sanatate. Fiecare participant a folosit o tigara electronica aproximativ zece minute. Dupa care medicii au supus participantii la studiu unui set de teste. Cu aceasta ocazie medicii au observat o crestere vizibila a rezistentei cailor respiratorii aeriene – nas, gura, faringe si laringe – la trecerea aerului inspirat. La cei opt nefumatori, aceste fenomen a crescut intre 180% si 206% si la fumatori intre 176% si 220%.

Medicii, autori ai acestui studiu, estimeaza, totodata, ca tigarile electronice, care au aparut ca o solutie pentru stoparea consumului de tutun, pot sa genereze inclusiv depedenta intocmai ca tigarile clasice. Astfel, unele dintre tigarile electronice chiar contin nicotina. De unde concluzia ca aceste tigari electronice sunt, de fapt, un instrument care fac mai dificila renuntarea la fumat.

Prezenta nicotinei in aceste tigari este motivul pentru care Afssaps, o agentie pentru securitatea sanitara a produselor medicale din Franta, nu a acordat autorizatie de punere pe piata a acestor tigari. In acest tip de tigari se gaseste si propilen glicol sau glicerol, substanta care poate sa produca efecte nedorite, grave in cazul expunerii intamplatoare, in special a copiilor, subliniaza Afssaps. Medicii resping tigara electronica si pentru ca folosirea ei ar putea pot sa-i expuna pe utilizatorii care inca nu sunt dependenti nici de tigari, nici de nicotina, unui risc pe care ei il numersc dependenta primara. La acest studiu trebuie adaugata si pozitia FDA (Agentia Medicamentelor din SUA). Astfel, si FDA a identificat in tigara electronica substante toxice pentru om, precum glicolul, care, de fapt, este antigelul folosit la motoarele masinilor, si nitrozamine care au efecte cancerigen. Specialistii americani au constatat o mare variatie a concentratiei de nicotina, de multe ori aceasta fiind diferita de cea inscrisa pe ambalaj. Concluzia ne-o ofera l Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat la Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta": "tigara electronica nu este sigura si intretine dependenta'.

×