x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Viața fără lacrimi

Viața fără lacrimi

23 Ian 2017   •   20:20
Viața fără lacrimi
Sursa foto: morisfoto/Getty Images/iStockphoto

Sindromul ochilor uscați cunoscut și ca xeroftalmia sau keratoconjunctivita uscată este o afecțiune a ochilor în care fie filmul lacrimal se evaporează rapid fie producția de lacrimi este mică, astfel că ochii sunt în permanență uscați și inflamați.

Cele mai întâlnite simptome sunt senzația de înțepătură puternică la nivelul ochilor, arsuri, durere, iritație la nivelul ochilor, sensibilitate la fum și la vânt, roșeață, oboseala ochilor – chiar și după numai câteva minute de citit, fotofobie, vedere încețoșată etc. Uneori, pot apărea complicații, iar atunci simptomele se agravează: fotofobia și roșeața ochiului sunt persistente, durerea crește și vederea se deteriorează.

Sindromul ochilor uscați apare din cauza lipsei lacrimilor. Acestea sunt alcătuite din apă, uleiuri grase, electroliți, substanțe antibacteriene și reprezintă un amestec care curăță suprafața globului ocular. Fără lacrimi, vederea este îngreunată. Adesea, ochii uscați apar atunci când în amestecul lacrimal există un dezechilibru sau când nu sunt produse suficiente lacrimi pentru a menține sănătatea ochiului. Alte cauze pot fi probleme ale pleoapelor, anumite medicamente sau factori de mediu. Și vârsta poate fi o cauză - de obicei, după vârsta de 40 de ani, producția de lacrimi scade. Sindromul ochilor uscați apare mai ales la femei, după instalarea menopauzei, din cauza schimbărilor hormonale. Printre medicamentele care pot cauza uscarea ochilor se numără antihistaminele, unee somnifere, unele pilule contraceptive, antidepresivele, morfina și alte analgezice, unele tratamente împotriva acneei.

Ce poți face ca să previi uscarea ochilor?

Menține igiena ochilor. Folosește apă caldă pentru spălare, înmoaie în apă un tampon de bumbac cu care curăță bine zona din jurul ochilor. Masează ochii cu mișcări circulare, cu degetele curate, pentru a da la o parte mucusul din glandele de la baza pleoapelor.

Poartă ocheari de protecție, împotriva vântului și a aerului prea cald, care pot usca ușor ochii.

Asigură-te că monitorul computerului nu se află sub nivelul privirii.

Evită zonele cu fum. Dacă fumezi, ar fi bine să renunți și să eviți zonele în care se fumează.

Folosește un umidifcator în casă sau la birou, pentru a umidifica aerul și a scădea riscul de a se usca ochii.

Încearcă o dietă bogată în acizi grași omega 3. Cele mai bune surse de omega 3 sunt somonul, păstrăvul, tonu, heringul și sardinele. Dacă ești vegertarian, poți consuma nuci, ulei de cânepă, de măsline, de in sau de rapiță și seimințe de cânepă, de dovleac și de soia.

×