S-a dezumflat moda din medicina ficatului, o tendinta care supunea bolnavul de ficat la un regim sever. Bolnavul de ficat n-avea voie o sumedenie de alimente, i se recomanda cu obstinatie sa prefere branza de vaci, ajunsa bascalie cu porecla "branza de veci". Mai apoi, medicina si-a reconsiderat severitatea privitoare la regimul alimentar al hepaticului, ba, mai mult, e necesar ca bolnavul de ficat sa manance proteine de calitate.
Studiile au aratat ceva alarmant, bolnavii de hepatite cronice si ciroze au deficit de vitamine liposolubile: A, E, D, K. Deci 40% din bolnavii de mai sus sufera de o saracie din aceste vitamine liposolubile, adica dizolvabile in grasimi. In plus, 10% din cei cu hepatite cronice si ciroze au deficit si de vitamine hidrosolubile, adica dizolvabile in apa. Acestia au lipsa de vitamine din familia B, de exemplu, vitaminele B1, B12, B6, deficit si de acid folic si vitamina C. Deficitul de B12 si acid folic ii provoaca hepaticului o anemie in care globulele rosii nu se mai maturizeaza. Saracia de B1 si B12 la suferinzii de hepatite cronice si ciroze produce neuropatii cu dureri si amorteli la picioare, deci cu nereguli la nervii periferici. Saracirea in vitamina B1 duce la efecte psihice nedorite, la defecte de coordonare a miscarilor, la confuzie. Ficatul este cel mai mare depozit de B12, deci daca acest organ este bolnav, apare o saracie de B12 si acid folic. Este imperios ca bolnavii de hepatite cronice si ciroze sa manance alimente bogate in aceste vitamine si sa suplimenteze cantitatea de vitamine A, K, D, E, de vitamine din clasa B si de acid folic.
Dar bolnavii de hepatite cronice si cu ciroza n-au pofta de mancare, mai ales refuza carnea si sunt denutriti, mai ales saraciti in proteine, li se topesc muschii. In 100 grame de carne si branza exista 20% proteine. Hepaticii trebuie sa aleaga carnea de pui, de peste, de vita, casul, urda, telemeaua nu prea sarata. Bolnavii de hepatite cronice si ciroze neavansate trebuie sa consume 1-1,5 grame de proteine pe kilogram corp si 30-40 calorii pe kilogram corp. Restul de calorii se iau din carbohidrati si uleiuri vegetale. Cei cu ciroza avansata, dar necomplicata au voie 1-1,2 grame proteine pe kilogram corp si 30-40 calorii pe kilogram corp. Suferinzii de ciroza grava si malnutriti au recomandarea de a manca 1,8 grame de proteine pe kilogram corp.
Pacientii cu ficat gras nonalcoolic, boala numita steatoza hepatica, sunt obezi si trebuie sa slabeasca. Cu cat pacientul cu steatoza hepatica e mai gras, cu atat evolueaza mai repede spre ciroza.