x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Viaţă lungă cu un pahar cu vin

Viaţă lungă cu un pahar cu vin

04 Dec 2007   •   00:00

Că vinul roşu este sănătos pentru inimă ne spun toţi cardiologii. Insă beneficiile consumului moderat de vin roşu nu se opresc aici. El previne nu doar bolile cardiovasculare, ci şi diabetul sau afecţiunile sistemului nervos.

Că vinul roşu este sănătos pentru inimă ne spun toţi cardiologii. Insă beneficiile consumului moderat de vin roşu nu se opresc aici. El previne nu doar bolile cardiovasculare, ci şi diabetul sau afecţiunile sistemului nervos. Medici de renume au explicat beneficiile vinului cu ocazia simpozionului "Vinul şi sănătatea", organizat de Academia de Ştiinţe Medicale din Romănia şi Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte Produse Vitivinicole (ONDOV).

Previne ateroscleroza

Antioxidanţii, care au o concentraţie de zece ori mai mare in vinul roşu decăt in cel alb, oferă protecţie cardiovasculară, pentru că previn ateroscleroza. Studiile arată că un consum moderat de vin roşu reduce pănă la jumătate riscul complicaţiilor cardiovasculare. "Vinul se impacă neobişnuit de bine cu inima, dar numai dacă este consumat cu moderaţie. Băut in exces, are efectul contrar celui scontat, pentru că provoacă tulburări de ritm cardiac, hipertensiune arterială, cardiomiopatii sau ciroză hepatică", atrage atenţia prof. dr Eduard Apetrei, şeful Clinicii de cardiologie de la Institutul "C.C. Iliescu". O persoană sănătoasă poate consuma zilnic 300 de mililitri, de preferat 150 de mililitri după masa de prănz şi 150 de mililitri după cină. Chiar şi cardiacii pot bea vin, dar nu mai mult de 150 de mililitri şi numai dacă nu au contraindicaţii.

Pentru sistemul nervos

Consumat cu moderaţie, vinul este şi un foarte bun stimulent al sistemului nervos. Studiile au demonstrat că are efect neuroprotector, motiv pentru care este recomandat bolnavilor cu Alzheimer şi cu diverse forme de demenţe. Şi anxietatea sau depresia poate fi ameliorată cu un pahar cu vin roşu, fiindcă restabileşte echilibrul psihic. Licoarea bahică induce şi intreţine somnul, iar pentru insomniaci este un remediu foarte bun, precizează academicianul Constantin Popa. Vinul roşu creşte performanţele intelectuale, insă consumul excesiv are consecinţe grave asupra sistemului nervos, atrage atenţia specialistul.

DIABET. Studiile au demonstrat că diabetul zaharat are o incidenţă mai mică la persoanele care consumă cantităţi mici sau moderate de vin, in comparaţie cu cele care nu consumă deloc. Cantităţi mici de vin roşu pot bea chiar şi pacienţii insulinodependenţi, dar numai la indicaţia specialistului, fiindcă există pericolul de hipoglicemie.

×
Subiecte în articol: roşu terapii complementare