x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vitaminele B reduc riscul de infarct

Vitaminele B reduc riscul de infarct

de Magda Marincovici    |    25 Sep 2013   •   19:50
Vitaminele B reduc riscul de infarct

Surse de B-uri: cerealele integrale, arahidele, legumele verzi, ciupercile, fructele – mai ales caisele, portocalele, bananele -, carnea, organele, peştele, lactatele, ouăle

Beneficiile vitaminelor din grupa B încă nu s-au epuizat. Ştim că vitaminele din grupa B sunt indicate pentru protejarea sănătăţii părului şi pielii. Ştim că vitaminele B9 şi B12 sunt eficiente pentru întărirea sistemului imunitar. Că vitamina B9 este prescrisă viitoarele mame pentru a evita carenţele în primele luni de sarcină. 

Mai nou, vitaminelor din această grupă li s-a descoperit şi calitatea de a reduce riscul de infarct şi de accident vasculare cerebral. Acest nou beneficiu al vitaminelor din grupa B a fost demonstrat de un recent studiu derulat la Universitatea din Zhengzhou (China). Acest studiu este o sumă a informaţiilor oferite de 14 studii precedente, care arată că vitaminele din grupa B sunt indispensabile în procesul de formare a celulelor sanguiune, contribuind, totodată la reducerea cu aproape 7% a riscului de infarct. Studiul efectuat la Universitatea din Zhengzhou se bazează pe monitorizarea a 55.000 de persoane timp de şase luni. S-au format două loturi: unul căruia i s-a administrat un supliment cu vitamine B şi altul, placebo. În cele şase luni de monitorizare, autorii studiului au înregistrat, în total, 2.471 de cazuri de infarct. În lotul de persoane care au primit suplimente cu vitamina B, s-a înregistrat cu 7% mai puţine cazuri de infarct comparativ cu grupul placebo. La ora actuală, autorii studiului sunt interesaţi să stabilească dacă efectul protector al vitaminelor din grupa B este valabil şi în cazul persoanelor suferinde de hipertensiune arterială. Ceea ce ar înseamna extinderea efectului protector al acestor vitamine şi în accidentul vascular cerebral. Alimente bogate în vitaminele B sunt: cerealele integrale, arahidele, legumele verzi, ciupercile, fructele – mai ales caisele, portocalele, bananele -, carnea, organele, peştele, lactatele, ouăle.

Beneficii

În general, aceste vitamine sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar.
Vitamina B1 (tiamina), numită şi "vitamina bunei dispoziţii",  are efecte binefăcătoare asupra sistemului nervos şi a stării psihice.
* Vitamina B2 (riboflavina) îmbunătăţeşte calitatea ţesuturilor cutanate. Dar un deficit de magneziu poate împiedica fixarea acesteia.
* Vitamina B3 (PP sau niacina) protejează pielea de razele ultraviolete.
* Vitamina B5 (acidul pantotenic) favorizează creşterea şi rezistenţa pielii şi a părului.
* Vitamina B6 (piridoxina) reglează secreţia de sebum.
* Vitamina B8 (biotina) este implicată activ în producerea de energie necesară funcţiilor celulare.
* Vitamina B9 (acidul folic) participă activ la multiplicarea celulelor sanguiune, cerebrale şi cutanate.
* Vitamina B12 (ciancobalamina) este indispensabilă în procesul de formare a globulelor roşii, în funcţionarea sistemului nervos şi în întărirea sistemului imunitar.


×