Incepe Postul Craciunului, un bun prilej de detoxifiere a organismului. In aceasta perioada, ne abtinem de la alimentele de origine animala (carne, lapte, oua) si de la preparatele din acestea (maioneze, prajituri etc.), inclusiv de la alcool. Atentie! Exista pericolul fie sa ne ingrasam adoptand o dieta bogata in glucide din cartofi, paine, orez, paste, fie, dimpotriva, sa ne infometam pana la epuizare. Medicul Adrian Copcea, nutritionist din Cluj-Napoca, ne recomanda ce trebuie sa mancam in post, astfel incat organismul nostru sa nu sufere dezechilibre nutritionale.
Cu ce inlocuim carnea si lactatele
Eliminarea branzeturilor si mezelurilor are, in aceasta perioada a anului, avantajul reducerii aportului de grasimi saturate (animale), aspect benefic in cazul persoanelor care consuma in mod obisnuit cantitati mari de branzeturi (in special maturate, fermentate, din categoria casului si cascavalului) sau mezeluri (in special sortimente cu un continut mare de grasimi saturate: cremvursti, parizer, polonezi). Alternativa la branza normala este branza de soia (tofu), care poate fi utilizata la salate sau in combinatie cu paine si legume (rosii, castraveti, ardei). Mezelurile din soia pot avea dezavantaje comune cu mezelurile clasice, in special in cazul sortimentelor intens procesate si cu adaos mare de aditivi (E-uri).
In aceasta perioada, cele mai apreciate preparate de post sunt preparatele din soia si branza tofu.
Laptele si iaurile de baut pot fi inlocuite cu laptele de soia, un produs cunoscut pentru avantajele sale nutritionale: numarul mic de calorii (120 kilocalorii la o cana de 250 ml), continutul mic de colesterol si prezenta anumitor minerale: magneziu, cupru si seleniu.
Soia, vedeta postului
Naut, soia, mazare sau fasole boabe, linte. Soia contine proteine de inalta valoare biologica, apropiata calitativ de calitatea proteinelor animale. Aceasta proteina combate atrofierea muschilor, imbatranirea pielii si oboseala fizica. Lipidele din soia mentin nivelul optim al colesterolului, in timp ce glucidele sunt o sursa esentiala de energie. Absenta proteinelor de inalta calitate din carne si oua nu inseamna, obligatoriu, ca dieta din Postul Craciunului este incompleta. Este stiut ca in dieta strict vegetariana acest obstacol este depasit prin alcatuirea unei diete ce cuprinde o diversitate de surse de proteine pentru furnizarea aminoacizilor esentiali. Preparatele din soia vor fi alternate cu o combinatie benefica intre mazare boabe si orez. In perioada de post mai exista si alte variante sanatoase pentru mesele principale: zacusca preparata dupa retete traditionale, salata de vinete sau fasolea batuta.
Atentie la glucide si oleaginoase
In perioada de post, mancam mai multa paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase, mamaliga, fructe. Prezenta in cantitati mai mari a acestor alimente poate fi un dezavantaj pentru persoanele cu afectiuni metabolice: obezitate si diabet zaharat tip 2. De aceea, chiar si in perioada de post, aceste persoane trebuie sa fie atente la ceea ce mananca. Alimentele trebuie preparate la cuptor, fierte sau inabusite, si nu prajite.
In perioada de post, vom include in alimentatie nuci, alune, fistic, arahide, migdale (oleaginoase). Aceasta categorie nutritionala aduce atat grasimi nesaturate (vegetale), cat si proteine, vitamine B1, B6 si magneziu. Se recomanda un consum zilnic de 20-30 de grame de oleaginoase.
POST. Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului se va incheia pe 24 decembrie. In acest post sunt mai multe dezlegari la peste, ulei si vin. Puteti manca preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, in perioada 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti: 30 noiembrie (Sf. ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).
ATENTIE. Postul nu este pentru toata lumea. Atat nutritionistii, cat si preotii sustin ca persoanele care au probleme de sanatate sunt excluse de la acest post. Din aceasta categorie mai fac parte copiii, persoanele subponderale, cele cu afectiuni cronice si cele suferinde de anemie. Acestor persoane li se recomanda sa nu tina acest post, deoarece risca sa ajunga la dezechilibre majore, cu consecinte pe termen lung.
SFATUL MEDICULUI
Unul dintre beneficiile nutritionale ale perioadei de post este ca suntem atenti la ceea ce mancam, ceea ce, de obicei, nu constientizam in alte perioade ale anului. Alimentatia in post trebuie sa fie diversa si sa includa: cerealiere (paine, cereale, paste fainoase, mamaliga), orez, cartofi, leguminoase (soia, mazare, fasole, linte, naut), oleaginoase (nuci, migdale, fistic), fructe si legume. Deserturile de post trebuie alese cu moderatie, la fel ca si in restul anului. Bauturile indicate in perioada de post sunt sucurile din fructe proaspete (freshuri). Laptele de soia poate fi o componenta a unei mese sau gustari. Inainte de a va aproviziona cu alimente de post, cititi cu atentie eticheta. Simpla selectie a alimentelor pe criteriul prezentei etichetei "de post" nu inseamna o selectie sanatoasa, deoarece nu toate produsele de acest gen au o calitate nutritionala ridicata.
Adrian Copcea, medic specialist diabetolog-nutritionist