x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimente pentru inteligenţă

Alimente pentru inteligenţă

de Gina Matei    |    06 Oct 2009   •   00:00
Alimente pentru inteligenţă
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Alimentele influenţează inteligenţa? Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, există alimente care pot influenţa în mod pozitiv performanţele intelectuale, capacitatea de concentrare şi gândirea.



Prin urmare, specialistul nostru recomandă consumul de peşte gras, legume uscate, fructe roşii, banane, ficat de viţel sau de pui, avocado, spanac, ciocolată neagră, ouă. Toate aceste alimente recomandate pentru o bună fucţionare a memoriei sunt bogate în minerale, uleiuri de tip omega 3, fosfor şi complexul vitaminelor B.

Acizii graşi omega 3 stimulează memoria
Nici o masă fără peşte! Există studii care atestă relaţia incontestabilă între consumul de peşte şi performanţele cognitive. Iată încă un motiv întemeiat pentru a consuma cât mai mult peşte, dincolo de proprietăţile nutritive variate ale acestui produs. De ce peşte gras? Pentru că acesta conţine acizi graşi omega 3, esenţiali pentru stimularea memoriei. Prin urmare, consumaţi cât de des puteţi ton, somon, macrou, hering, sardine.

Bananele sunt bogate în magneziu şi vitamina B6, substanţe care îmbunătăţesc funcţiile mentale. În cazul suprasolicitării intelectuale, consumul de banane, prin conţinutul ridicat de potasiu, îi ajută, spre exemplu, pe elevi şi pe studenţi să se concentreze şi să asimileze mai uşor informaţiile.

Capacitatea de concentrare şi memorare este dependentă de o bună circulaţie sangvină la nivelul creierului. Prin urmare, consumaţi ciocolată neagră! Flavonoizii din cacao antrenează funcţiile mentale, iar magneziul şi antioxidanţii cresc nivelul de oxigen din creier.

Alimentele cu vitamina E revitalizează sistemul nervos. Alimentarea bună a creierului cu oxigen este stimulată de vitamina E, de potasiu şi de sulf. Ce efect are vitamina E? Aceasta ajută celulele cerebrale prin furnizarea oxigenului. Iată alimentele pe care trebuie să le consumăm pentru a obţine efectele dorite: soia, germeni de grâu, cereale integrale, ouă, spanac şi alte verdeţuri, ulei de porumb, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui. De asemenea, avocado este o sursă de vitamina E şi antioxidanţi. Prin urmare, are un efect revitalizant asupra sistemului nervos. Ouăle, pe lângă vitamina E, conţin şi lecitină şi asigură o bună funcţionare a celulelor nervoase.

Ficatul de viţel sau de pui conţine fier (care transportă oxigenul către creier), precum şi mai multe vitamine din complexul B, care influenţează pozitiv coeficentul de inteligenţă.

O bună irigare a creierului asigură şi fructele roşii (coacăzele, căpşunile, zmeura, afinele, murele), adevărate surse de vitamina C şi de antioxidanţi.

Pentru combaterea oboselii intelectuale se recomandă consumul de fructe de mare, care conţin proteine şi oligoelemente, zinc şi iod.

Evitaţi!
Dacă toate aceste alimente vă vin în ajutor, există câteva care trebuie evitate. De pildă, muştarul, în exces, poate afecta bunul mers al funcţiilor mintale. Responsabile de acest efect sunt unele substanţe pe care le conţin în special uleiurile de muştar, numite izotiocianate. Asiguraţi-vă că alimentele pe care le consumaţi nu conţin mulţi aditivi alimentari! Aceştia afectează inteligenţa. Alţi inamici ai performanţelor intelectuale sunt carenţele de iod, grăsimile, fumatul şi alcoolul.

VITAMINA B12.
Elevii şi studenţii trebuie să asimileze foarte multe informaţii. Acestora le este recomandat să se asigure că nu le lipseşte vitamina B12. Aceasta sporeşte capacitatea de învăţare, în special în privinţa asimilării de material nou. Deficitul de vitamina B12 poate duce la unele boli mintale. Surse de vitamine din complexul B se găsesc în cereale integrale, orez, cartofi.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă