x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Apa: ce şi cât în fiecare zi

Apa: ce şi cât în fiecare zi

de Magda Marincovici    |    06 Apr 2010   •   00:00
Apa: ce şi cât în fiecare zi

"Apa este singurul lichid care hidratează eficient organismul şi potoleşte fiziologic setea, asigurându-i, totodată, şi un aport semnificativ de mi­nerale.

Nici un alt aliment lichid - bău­turi industriale, lapte etc. - nu poate înlocui apa pe termen lung fără să producă tulburări metabolice şi afectarea sănătăţii", ne avertizează profesorul doctor Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Apa are în compoziţie săruri minerale şi proteine benefice pentru sistemul di­ges­tiv, eficiente pentru eliminarea toxinelor.


CANTITATEA

Necesarul de apă este foarte important şi se poate stabili în funcţie de greutatea corpului, vârstă, efort fizic, climă. În volumul recent publicat, "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", autorul, profesorul Menchinicopschi, a elaborat un tabel care ne ajută să ştim cu precizie cantitatea de apă pe care trebuie să o bem zilnic fiecare dintre noi:


5636-117338-20_27_sante1.jpg
(În coloana din stânga este categoria de vârstă; înmulţiţi cifrele din coloana din dreapta cu greutatea pe care o aveţi şi, astfel, veţi afla cantitatea de apă pe care trebuie să o beţi zilnic)


CALITATEA

Ştim, aşadar, cantitatea de apă de care avem nevoie zilnic. Dar ce ştim despre calitatea apei?  "Deşi apa de la robinet respectă parametrii stabiliţi de normativele în vigoare, consumată zilnic, timp îndelungat, ea poate produce pro­bleme grave de sănătate", spune profesorul Mencinicopschi. În primul rând, sunt sfătuite să evite apa de la robinet persoanele cu sistem imunitar fragil - copiii mici, femeile însărcinate sau care alăptează, bolnavii sau persoanele în perioade de covalescenţă.

Acestora li se recomandă fie să se doteze cu instalaţii de filtare a apei, fie să-şi astâmpere setea cu apă îmbuteliată. Cea mai indicată este apa plată, "pentru că are un nivel scăzut de substanţe carbogazoase, care se găsesc în compoziţia ei naturală, fără nici un adaus, aşa cum se întâmplă în cazul apei îmbogăţite", spune prof. dr Mencinicopschi.

Apa carbogazoasă obţinută prin adăugarea de bioxid de carbon pare să fie mai prezentă pe mesele noastre decât cea minerală. Totuşi, potrivit specialistului nostru, persoanele cu afecţiuni renale şi digestive ar trebui să renunţe la apa carbogazoasă.

Şi iată un amănunt care chiar merită să-l reţineţi: apa plată conţine aceleaşi săruri ca şi apa carbogazoasă.


ÎN LUME. Cu 87% din populaţia globului, respectiv aproximativ 5,9 miliarde de locuitori ai pla­netei care au acces la apă potabilă, se pare că Terra atinge obiectivul acestui început de mileniu: apă potabilă pentru toată lumea. Este una dintre concluziile Programului comun OMS/ UNICEF privitor la aprovizionarea cu apă potabilă. Totuşi, aproape 39% din populaţia lumii, aproximativ 2,6 miliarde de persoane, nu au acces la sisteme asanate de apro­vizionare cu apă.  

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă