4 iulie 2009
PROBIOTICE
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) nu a fost de acord cu redactarea unui ghid cu privire la folosirea probioticelor, deşi atât industria alimentară, cât şi lumea ştiinţifică cer acest lucru. Ambele voci susţin că lipsa reglementărilor duce la neînţelegeri, dar şi la concurenţă neloială pe piaţa alimentelor. Reprezentanţii EFSA şi-au motivat refuzul spunând că pentru fiecare produs este folosit un anume tip de bacterii probiotice, ceea ce face imposibilă redactarea unui ghid. Autoritatea similară din Canada a reuşit să formuleze astfel de reglementări.
CARNE
World Wide Fund for Nature (WWF) sugerează că producătorii de alimente din carne roşie ar trebui să scrie pe etichetă că nu trebuie consumate mai mult de trei ori pe săptămână, iar lactatele de trei ori pe zi. Recomandările sunt făcute pe baza unor studii legate de reacţia organismului la consumul de produse din carne şi lactate. De asemenea, vin ca o completare la măsurile luate de anumite organizaţii din Marea Britanie care au lansat campania "Luni nu mâncăm carne!" şi de autorităţile din Ghent (Belgia), care încurajează populaţia să renunţe o zi la preparatele din carne.
CANCER
Carnea roşie şi lactatele cresc riscul de apariţie a cancerului pancreatic, arată un studiu realizat de cercetători americani, publicat în Journal of the National Cancer Institute. Cancerul pancreatic este fatal în 95% din cazuri, iar fumatul şi obezitatea sunt factori de risc. Totuşi, cercetătorii americani atrag atenţia că şi alimentaţia bogată în produse din carne roşie şi lactate favorizează apariţia acestei afecţiuni extrem de rare. De vină sunt grăsimile saturate, care afectează nu numai pancreasul, dar şi ficatul şi sistemul cardiovascular, conducând la maladii letale.
VEGETARIENI
Dieta vegetariană slăbeşte oasele, arată un studiu realizat de medici australieni şi vietnamezi. Efectele cele mai vizibile au fost în cazul "veganilor", persoane care au o alimentaţie din care exclud în totalitate orice fel de ingredient de origine animală. Densitatea osoasă a acestora este de şase ori mai mică decât a celor care consumă proteine de origine animală. Cei care includ în dieta lor şi ouă, şi lapte nu au oasele slăbite. Acesta a atras atenţia asupra faptului că dieta vegan este un teren propice pentru osteoporoză, boală foarte des întâlnită în ultimul timp.
Citește pe Antena3.ro