x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vitamina C scade glicemia

Vitamina C scade glicemia

de Georgeta Licsandru    |    01 Aug 2008   •   00:00
Vitamina C scade glicemia

ACTIUNE • Fructele si legumele crude regleaza nivelul zaharului in singe
Vitamina C din citrice, macese, coacaze, varza rosie, patrunjel intervine in asimilarea zaharurilor, reducind riscul de diabet.



ACŢIUNE • Fructele şi legumele crude reglează nivelul zahărului în sînge
Vitamina C din citrice, măceşe, coacăze, varză roşie, pătrunjel intervine în asimilarea zaharurilor, reducînd riscul de diabet.

Suplimentarea dietei cu legume şi fructe crude bogate în vitamina C din fructe reduce riscul de diabet zaharat cu 62%. Argumentele sînt oferite de un studiu efectuat la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) şi publicat în revista Archives of Internal Medicine. Doctorul Anne-Helen Harding a urmărit obiceiurile alimentare a 21.000 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie, timp de 12 ani. Subiecţii au fost împărţiţi în cinci grupe, în funcţie de consumul de fructe şi legume crude şi de nivelul vitaminei C în sînge. În timpul studiului au fost descoperite 735 de cazuri noi de diabet zaharat. S-a dovedit că persoanele cu nivelul cel mai mare de vitamina C în sînge prezintă un risc mai mic cu 62% de a suferi de diabet decît cele care au un nivel scăzut al acestei vitamine.

DOZE. "Dieta bogată în fructe şi legume asigură aportul necesar de vitamina C şi în plus previne diabetul. Vitamina C este un antioxidant puternic, care intervine în asimilarea glucozei şi previne creşterea glicemiei", arată dr Anne-Helen Harding şi colegii săi. Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 60-70 mg. Suplimentarea vitaminei C este recomandată şi pentru stimularea imunităţii contra bolilor cronice şi infecţioase. În asemenea situaţii, dozele de vitamina C pot ajunge pînă la 1.000 mg zilnic. În cazul vitaminei C nu există risc de hipervitaminoză, surplusul fiind eliminat întotdeauna din organism. Necesarul de vitamina C este asigurat dacă mîncăm zilnic kiwi, portocale, lămîi, măceşe, varză roşie, hrean. 100 g kiwi conţin 90 mg vitamina C, aceeaşi cantitate de portocale – 50 mg, grepfrutul – 40 mg, varza roşie – 55 mg, conopida – 60 mg.

CONSERVE. Nutriţioniştii atrag atenţia asupra conţinutului de vitamina C din conserve sau compoturi. În conserve se găseşte doar vitamina C de sinteză adăugată în prealabil. Dar aceasta nu are efectul de reglare a metabolismului zaharurilor, cum se întîmplă în cazul vitaminei C naturale. În privinţa compotului, 100 g compot de ananas conţin 9 mg vitamina C, iar ananasul crud furnizează 25 mg vitamina C. Merele crude conţin 12 mg vitamina C/100 g, compotul de mere – doar 2 mg.

Conţinut: Vitamina C
● Măceşe 1.500 mg ● Ardei iute 250 mg ● Hrean 200 mg ● Coacăze 200 mg ● Pătrunjel 150 mg ● Urzici 120 mg ● Lămîi 80 mg ● Conopidă 60 mg ● Varză roşie 55 mg ● Portocale 50 mg ● Grepfrut 40 mg ● Mandarine 30 mg ● Ananas 25 mg ● Mere 12 mg (la 100g de aliment)

×
Subiecte în articol: vitamina alimentaţie sănătoasă