Stateam de vorba cu doctorul Tudor Ciuhodaru, medicul primar Tudor Ciuhodaru, seful medicinei de urgenta de la marele spital iesean 'Sf. Ioan', despre aceasta medicina de sprint, de sacrificiu, o medicina 'antigravitationala', de batalie la baioneta pe acel hotar cetos, plin de mistere dintre viata si moarte. O medicina a ultimei maini intinse intru smulgerea unui om cu aproape ambele picioare dincolo de granita nefiintei. Si-i spuneam sufletistului medic primar sef de 'urgente' Ciuhodaru ca mi se pare ca medicii de urgente se simt cei mai aproape de Dumnezeu.
M-a privit cu ochi adanci si mi-a spus ceva tulburator: 'Magistrul meu, medicul militar de la care am invatat aceasta meserie, imi atragea atentia sa nu uit niciodata ca medicul de urgenta poate fi ultima figura pe care o zareste un om care paraseste lumea aceasta'. Si-mi mai istorisea cu oftat doctorul Ciuhodaru ca si-a pus in gand sa se lupte cu toate puterile pentru a interzice etnobotanicele, fiindca stie ce greu e zbuciumul de a scoate din convulsii si delir tanarul indopat cu otravurile din acest frunze si isi mai doreste ceva, sa trimita la scoala fetita care se chinuie cu cinci frati intr-o casa darapanata de bagi pumnul intre usa si perete in Ticau, in preajma bojdeucai lui Creanga.
Biata orfana a ramas repetenta fiindca n-a avut haine sa se duca la scoala, n-a avut nici macar un caiet si nici vorba de vreun pix. Si fiindca nu trebuie sa uitam zicerile destepte, trebuie sa demontam barfele gretoase despre eroii Romaniei. Cand un popor trebuie pus in genunchi, ii darami statuile. Au cartit unii cum ca Mihai Viteazu era doar un aventurier sau razboinic care actiona de azi pe maine in functie de 'scorul' unei batalii. Pentru a-i fura lui Mihai Intregitorul meritul urias de a uni sufletele romanesti din cele trei state. Sa fim mandri ca Mihai a facut prima unire de state in Europa, al doilea a fost Garibaldi, dar cu multi, multi ani mai tarziu. Mihai n-a actionat improvizat, inainte de a purcede la bataliile Intregirii, a comandat unui mare facator de efigii din Italia sa execute un sigiliu cu cele trei tari unite, alaturate Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca.
De altfel, Sergiu Nicolaescu imi spunea ca e mereu uimit de viteza cu care actiona Mihai Viteazu, se deplasa atat de repede si surprinzator de parca ar fi fost la volanul unui BMW supraturat. Si sa pastram cu sfintenie in memorie ca in clasamentele de necontestat alcatuite de marii specialisti ai Planetei cel mai cult, cel mai invatat conducator de tara din lume in ultimii 1.000 de ani este Voievodul Dimitrie Cantemir, romanul de colosala eruditie Cantemir.