Casele românilor sunt tot mai greu încercate de confortul modest, de trecerea anilor şi de povara costurilor de întreținere. În populația urbană, 20-65 ani, cu venit stabil, 72% au cel puțin o urgență locativă, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR). Conform sondajului, 59% dintre respondenţi au mai mult de două urgențe locative, iar una din patru gospodării se plânge de spațiu insuficient şi frig în casă. În plus, una din cinci gospodării are probleme de etanşeitate sau necesită consolidare antiseismică
Deşi fiecare familie îşi doreşte şi încearcă să locuiască mai bine, lipsa banilor este o frână puternică pentru creşterea confortului locativ. O soluţie este creditarea, însă persistă teama de credit, mai ales în rândul gospodăriilor cu venituri mici. Pentru aceste categorii sociale, şi nu numai, o soluţie este sistemul de economisire-creditare, aşa-numitul Bauspar. După doi ani în care activitatea băncilor pentru locuinţe a fost blocată, sistemul va beneficia de un restart. Parlamentul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi, în acest moment, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice lucrează la normele de aplicare. Principiile sistemului de economisire-creditare sunt simple. Întâi, clientul Bauspar economiseşte, statul susţinând, prin intermediul unei prime de stat, acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.
4.000 de lei este venitul mediu net pentru o gospodărie din mediul urban, formată din persoane cu venit stabil cu vârste între 20 şi 65 de ani.