x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 4 milioane de miei se duc în ţările arabe. Carnea românească, apreciată şi în UE

4 milioane de miei se duc în ţările arabe. Carnea românească, apreciată şi în UE

de Andreea Stroe    |    20 Apr 2015   •   00:55
4 milioane de miei se duc în ţările arabe. Carnea românească, apreciată şi în UE
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Oierii mizează pe arabi pentru a-şi vinde marfa

România are aproape 60 de mii de oieri şi de la ei pleacă anual spre ţările arabe peste 4 milioane de miei. Şi anul acesta de Paştele catolic şi cel ortodox, din portul Constanţa au plecat mai multe vapoare cu animale către Iordania, Egipt, Arabia Saudită.

De ce e atât de aprecial mielul românesc în comparaţie cu cel din Germania şi chiar Ungaria? Îl face dorit modul în care este crescut, pastoral, pe culmile munţilor, în celebra trashumanţă, chiar. Hrana provine în mare măsură din natură şi nu sunt folosite mixuri de hormoni sau concentrate.

Marcel Adrian, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi reprezentant al ciobanilor din Marginime, spune că profiturile prin care-şi mai recuperează din investiţii se vor face odată cu exporturile. "Pai,la arabi dăm mielul în viu la 3000 euro tona. Asta înseamnă 3 euro în viu pe kilogram. La începutul lui aprilie a plecat un vapor cu miei către Libia şi Iordania. Avem o disponibilitate mare de efectiv acum. Dacă arabii ne cer, putem să le oferim la nivel naţional 700.000-800.000 de miei ca primă transă. Mai ales că acum avem miei de un an. Aceştia au
ajuns deja la 50 de kilograme fiecare."
Pe de altă parte, şi piaţa europeană înghite carne de miel românească. De
Paştele catolic, ciobanii noştri au trimis la export în Italia şi Grecia peste 10 mii de miei. Mai ales în Italia, unde mielul românesc este apreciat pentru gustul deosebit.
Cristian Butnariu, vicepreşedinte Romovis, spune că la un moment dat şi chinezii au fost interesaţi să importe miei din România. "Se pare că a fost mai mult o strategie pentru a le arăta partenerilor din Australia că au furnizori tradiţionali. De când au venit, au văzut şi ne-au spus că sunt interesaţi nu i-a mai vazut nimeni. Japonia se pare că vrea să importe, mai nou. Nu e o piaţă pe care să mizăm noi, oierii din România.

Cât priveşte mielul comercializat în ţară, ciobanii se plâng că vânzările anul acesta au fost într-un picaj vertiginos. Vorbim de o scădere de până la 30% la vânzări.

×