x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria isi face sistem de colectare a taxelor de drum

Bulgaria isi face sistem de colectare a taxelor de drum

16 Ian 2018   •   09:32
Bulgaria isi face sistem de colectare a taxelor de drum

Agenţia pentru infrastructură rutieră din Bulgaria a semnat un contract cu compania austriacă Kapsch TrafficCom pentru designul şi construcţia unui sistem de colectare a taxelor de drum, care ar urma să tripleze veniturile anuale ale Agenţiei şi va creşte fondurile disponibile pentru repararea drumurilor.

 

Valoarea contractului este de 150 de milioane de leva, fără TVA. În următoarele 19 luni, Kapsch va construi sistemul de taxe de drum, urmând să îşi recupereze banii de pe urma taxelor percepute de pe urma utilizatorilor de drumuri. În primul an de funcţionare, acest sistem ar urma să genereze venituri de un miliard de leva.

Ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale, Nikolai Nankov, a subliniat că sistemul va fi operat de o companie deţinută de guvern care urmează să fie înfiinţată. Deocamdată nu este clar cât de extins va fi viitorul sistem de taxe de drum, iar Nikolai Nankov a estimat că se va întinde pe o suprafaţă rutieră cuprinsă între 8.000 şi 15.000 de kilometri de drum.

În prezent, veniturile anuale colectate de Bulgaria de pe urma vinietei se ridică la aproximativ 350 milioane de leva însă Agenţia pentru infrastructură rutieră estimează că va strânge peste un miliard de leva în primul an de funcţionare a viitorului sistem de taxe de drum, care va fi monitorizat utilizând camere video.

Nikolai Nankov a subliniat că traficul rutier via Bulgaria a crescut considerabil dar cu toate acestea o vinietă de o zi pentru camioane costă doar 23 de leva. În comparaţie, traversarea unei porţiuni de autostradă de 90 de kilometri din ţara vecină Serbia costă echivalentul a 20 de leva. AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria sistem colectare taxe drum