Reducerea ratingului SUA nu este o veste buna nici pentru Romania, o economie mica cu multe probleme inca nerezolvate. Chiar daca masura luata de agentia de rating pare a fi "un joc de picioare impotriva lui Obama", problema deficitelor in crestere si cea a datoriilor suverane excesive sunt realitati care ingrijoreaza lumea. "Daca vine o a doua recesiune in SUA, vom vedea si noi in Romania o noua recesiune", considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Vestea buna este ca retrogradarea ratingului SUA nu va avea un efect direct in Romania pe termen scurt. Este nevoie ca SUA sa intre intr-o noua recesiune ca economia sa se cutremure la Bucuresti. Pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control, este nevoie ca in anul electoral 2012 sa se evite pomenile electorale care toaca bugetul si ne condamna la o criza crunta, fara precedent. "Poate ca anul electoral 2012 nu va strica ceea ce s-a realizat cu atata chin si cu atata efort. Dar ca sa se intample asa va trebui ca partidele politice in lunga campanie electorala din 2012 sa nu se mai infrunte in promisiuni si pomeni electorale si in programe rationale de iesire a Romaniei din criza", spune Adrian Vasilescu, care precizeaza ca vorbeste in nume propriu.
Pe termen scurt, problemele SUA par sa nu ne atinga in mod direct. "Noi suntem intr-o criza a noastra care se manifesta mai puternic sau mai putin puternic in functie de situatia externa. Insa retrogradarea SUA de Standard & Poor’s este un joc de picioare impotriva lui Obama, nu este o decizie serioasa", considera analistul economic Ilie Serbanescu (foto). Acesta a mai precizat insa ca situatia din America este serioasa si problemele de acolo raman o amenintare. "Suntem vulnerabili pentru ca avem problemele noastre intrinseci, insa o legatura directa nu poate fi stabilta. Sigur ca la noi criza se manifesta mai puternic sau mai slab in functie de situatia externa", a mai precizat Ilie Serbanescu.
Romanii nu au de ce sa-si faca griji in ceea ce priveste cursul de schimb leu-euro. "Va depinde de domnul Isarescu. Ce sa va spun? Mai absurd ca de doi ani economia s-a prabusit, iar cursul s-a apreciat nu exista. Adica, poate sa se intample orice cu cursul de schimb, nu vad ce rost mai are piata, piata nu mai exista", a explicat Serbanescu.
Banca Nationala nu face nici un comentariu legat de curs, asa cum ne-a obisnuit de multa vreme. "Despre curs nici un cuvant, despre piata valutara, un lucru e sigur, ca stabilitatea acestei piete nu va fi zdruncinata", a declarat Adrian Vasilescu. Acesta a tinut sa-i atentioneze pe cei care propovaduiesc urcarea francului in cer ca nu sunt singuri pe lume, mai e si banca Elvetiei care a facut declaratii ferme privind intentia de a stabiliza francul.
Romania are o situatie foarte speciala. "Tara noastra are o economie cu multe probleme, foarte multi romani au fost crunt loviti de criza si viata lor e in continuare foarte grea. Avem si o situatie nefericita: am intrat in criza, la sfarsitul anului 2008, avand un nivel al bunastarii foarte jos, plasat pe penultimul loc in UE. In urma noastra mai era doar Bulgaria", a declarat Adrian Vasilescu. Acesta a mai precizat ca este dramatic ca noua ani de crestere economica neintrerupta in tandem cu o dezinflatie accentuata, timp in care au curs valuri de valuta din afara spre interiorul tarii, nu au reusit sa ne clinteasca de pe ultimul loc. "Romania nu a fost pregatita sa faca fata crizei. Dar ce tara din lume a fost? Au fost facute multe greseli, dar este o realitate ca la noi criza a fost abordata mult mai frontal si mult mai decisiv decat au facut-o altii. Sigur, a fost aici si impulsul imprimat de semnatarii acordului de imprumut: FMI, CE si BM", a mai precizat Adrian Vasilescu. Acesta a mai adaugat ca astazi, dupa aceste masuri, bugetul nostru, desi are inca probleme, are doua atuuri: deficit in descrestere, care tinde sa ajunga la nivelul criteriului european, si o datorie publica de numai 38% din PIB, mult sub criteriul european de 60%. "Eu cred ca masurile pe care le-a luat Romania in 2010 alte tari vor fi nevoite sa le ia in 2012", spune consilierul guvernatorului BNR.
In urma evenimentelor din SUA, bursa de la Bucuresti a scazut cu 5% si va scadea in tandem cu bursele lumii, insa este deconectata de economie si variatia ei nu va afecta pe nimeni. "Bursa din Bucuresti nu exista pentru ca nu-si indeplineste rolul pe care-l are sa finanteze economia. Ati auzit de vreo companie care sa se finanteze pe bursa? Asa ca nici nu ma intereseaza daca creste sau scade. Ce importanta are?", a spus Ilie Serbanescu.