Directorul sucursalei CEC Bank din Satu Mare, Daniel George Ardelean, a ajuns subiect de discuţii în Senatul României, după interpelarea senatorul PSD Valer Marian. Acesta a anunţat că a primit o sesizare privind implicarea directorului Daniel George Ardelean în mai multe fapte de corupţie şi fraude. Chiar şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a efectuat cercetările de rigoare şi a stabilit un prejudiciu de peste 1 milion de euro, dar Centrala CEC Bank refuză sau amână să se constituie parte civilă în cauză. Surprinde decizia conducerii CEC având în vedere că această bancă este cu capital integral de stat, iar Ministerul Finanţelor reprezintă statul român în Adunarea Generală a Acţionarilor. La solicitarea Jurnalului Naţional privind poziţia băncii referitore la această interpelare am primit răspunsul că „în acest moment nu dorim să facem comentarii, însă vom pune la dispoziţia acţionarului şi a oricăror organe îndrituite să ancheteze cazul informaţiile ce vor fi solicitate“. Ardelean şi-a cumpărat o vilă în Cartierul Funcţionarilor, strada Crinului, cu peste 100.000 euro, plătită cu banii jos. Din salariul său şi muncă cinstită nu avea cum să adune această sumă. Acesta mai are în proprietate un apartament, terenuri, o casă de vacanţă, cât şi casa părintească, unde i-a achitat fratelui său partea din casă“, se arată în textul interpelării.
Ilegalităţi grave
Directorul sucursalei din Satu-Mare este acuzat că a angajat-o pe amanta unchiului său, Crancau Adriana, şi că, în geneal, angaja salariaţi fie pe criterii clientelare, fie pe bani, tariful era de 2.000-4.000 de euro. Neregulile săvârşite de directorul sucursalei CEC Bank din Satu Mare nu se opresc aici. Acesta a acordat mai multe credite neperformante unor persoane fizice sau juridice, inclusiv din programe europene. „Pentru acordarea acestor credite pretindea sume de bani care mergeau până la pragul de 20-30% din credit, bunuri şi excursii în străinătate“, se arată în interpelarea senatorului Valer Marian. Documentul mai arată că în cazul persoanelor fizice această activitate s-a realizat în mod organizat „din cadrul reţelei care aducea aceşti clienţi făcea parte dl Tineghe Stelian, fost angajat, în prezent lucrător bancar la Banca Românească, şi unchiul său Andrei Romeo“.
Daniel George Ardelean a reuşit să-şi atragă protecţia deputat Holdiş Ioan prin acordarea unui credit de 10.000.000 lei firmei la care acesta era acţionar. Deputatul este prieten apropiat al unchiului său Andreica Romeo şi angajat ca asistent universitar de către acesta la Academia Comercială în vederea definitivării doctoratului, potrivit documentului prezentat în Senat. De remarcat că această creditare a fost respinsă de Centrala Băncii întrucât garanţiile au fost supraevaluate de către dna evaluator Pop Dorina. „În aceste condiţii deputatul Holdiş s-a deplasat la Centrala Băncii în audienţă la preşedinte Gheţea, dar nu a reuşit să obţină facilitatea de credit solicitată“, se arată în document.
DNA-ul a intrat pe fir
În cazul creditelor acordate societăţii comerciale Automotive SRL, directorul Ardelean a efectuat presiuni asupra şefei de la credite să întocmească balanţele contabile ale acestei societăţi astfel încât documentaţia să corespundă normei de creditare în vederea acordării acestor credite. „Pentru acordarea acestor credite directorul Ardelean a pretins şi obţinut sume de bani inclusiv o limuzină Mercedes Clasa E“, se arată în interpelare. DNA a solicitat CEC să-şi exprime poziţia în dosarul de cercetare penală, instrumentat împotriva dlui Mihai Mihăiţă în calitate de administrator la SC Automotive SRL. „Imediat după ce s-a declanşat acest dosar de cercetare penală directorul Ardelean şi-a lichidat o parte însemnată din depozitele de la CEC, probabil pentru a ascunde sumele de bani obţinute de la acesta“, potrivit documentului citat.