x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cinci curiozități despre Trenurile Soarelui

Cinci curiozități despre Trenurile Soarelui

de Dan Straut    |    30 Iun 2020   •   10:50
Cinci curiozități despre Trenurile Soarelui

Noile garnituri estivale, puse în circulație de CFR Călători sub marca „Trenurile Soarelui”, ating viteze - pe ruta București-Constanța - atât de mari, încât le surclasează și pe mașinile de pe Autostrada Soarelui, dar și pe „colegele” feroviare din țări ca Italia, Germania, Austria sau Ungaria. Jurnalul vă prezintă și alte câteva curiozități despre trenurile verii.

 

1. Prin regimul fiscal, „merg” pe șosele. Trenurile de pe liniile neelectrificate (cum este și Constanța-Mangalia) circulă pe bază de motorină, iar din acciza pe acest combustibil - de care CFR Călători nu e scutită - se finanțează construcția și reabilitarea de autostrăzi și șosele. „Dacă am fi scutiți de această taxă, cum sunt transportatorii aerieni, am economisi 15-20 de milioane de lei pe an”, ne-a declarat Dan Costescu, directorul general al CFR Călători. El a solicitat, la Finanțe, returnarea cel puțin a unei părți din acciza plătită pentru motorina consumată de locomotive.

2. Viteze superioare. Distanța de la București la Constanța (225 de kilometri) este parcursă în două ore; distanțe similare sunt parcurse în mai mult de două ore pe rutele Roma-Napoli, Munchen-Stuttgart sau Budapesta-Viena.

3. De patru ori distanța de la Pământ la Lună. În acest sezon, Trenurile Soarelui vor parcurge în total 1,5 milioane de kilometri, echivalentul a două drumuri dus-întors Pământ-Lună. În fiecare zi, distanța parcursă totalizează 20.000 de kilometri, adică jumătate din lungimea Ecuatorului.

4. Peste 100 de vagoane procesate pe zi. La Revizia din Mangalia, unde ajung 36 de trenuri sosite din toată țara, tehnicienii procesează mai mult de 100 de vagoane pe zi, pregătindu-le din toate punctele de vedere (de la siguranța circulației la salubritate) pentru următoarele deplasări.

5. Acoperire națională. Trenurile Soarelui deservesc 33 din cele 42 de reședințe de județ, 7 stațiuni de pe Litoral, dar și orașul Tulcea - punctul de plecare în vizitarea Deltei Dunării.

 

Parcul de vagoane al CFR Călători a crescut de la 850 de unități în ianuarie 2020 (număr care nu a mai evoluat în ultimii trei ani) la 946 în prezent și va depăși 1.000 până la sfârșitul anului.

 

 

×
Subiecte în articol: trenurile soarelui