Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală ar putea fi retrimise în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, pentru modificări. Care vor fi acestea, nu se știe, dar sigur apare o contradicţie: toate modificările intră în vigoare de la 1 ianuarie, deşi un alt articol spune că nu se mai poate opera nicio modificare în lege cu şase luni înainte de intrarea ei în vigoare.
După ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în noul Cod Fiscal s-a strecurat aprecierea că ar revoluţiona finanţele României, subliniind că nu ar trebui să existe preocupare doar pentru scăderea taxelor, ci şi pentru maniera în care se realizează aceasta, posibilitatea reîntoarcerii Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală în Parlament a stârnit proteste în mediul de afaceri din România, dar şi în rândul politicienilor.
Primul care a comentat posibilitatea retrimiterii în Parlament a fost premierul Victor Ponta, care spune despre şeful statului că afirmaţiile lui ar putea reprezenta opiniile unor analişti din afara ţării, care consideră că României îi merge prea bine în acest moment. Şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, susține că este inacceptabilă respingerea celor două coduri de către preşedinte, subliniind importanţa reducerii TVA la 5% pentru cărţi, lucru care care i-ar ajuta foarte mult pe elevi şi studenţi.
Este foarte ciudată situaţia, pentru că Parlamentul a votat în unanimitate, apoi Băsescu – adică iohannis – nu este de acord. Toată lumea a apreciat modificările ca fiind un pas în faţă.
Claudiu Manda, deputat PSD
Bineînţeles că am votat, avem 46 de amendamente acceptate ale liberalilor, printre care şi tva. nu cred că nu se vor introduce măsurile, dar legea este foarte complexă, cu sute de modificări, şi e posibil să fi scăpat anumite lucruri. Aşteptăm motivaţia.
Constantin Dascălu, deputat PNL
Vom pregăti o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea tva la 19% chiar de anul acesta. cu FMi vom negocia mai uşor, având în vedere contextul complicat cu Grecia.
Surse Guvernamentale
„Efectul respingerii măsurilor din noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală nu ar fi deloc avantajos pentru turism. Sperăm să nu se întâmple aşa ceva, mai ales acum, după ce ne-am zbătut să obţinem o mo dificare legislativă benefică pentru toate domeniile de activitate. Toate acele modificări au fost lucrate împreună cu noi, reprezentanţii mediului de afaceri, şi trebuie să fie adoptate, pentru a dezvolta industria.
O respingere a noilor măsuri nu ne-ar fi deloc favorabilă şi vom lupta în continuare în Parlament, pentru adoptarea lor”.
Corina Martin, vicepreședinte ANAT
„O scădere a taxelor şi impozitelor este de dorită pe piaţă, dacă vrem să ne dezvoltăm. Noi avem salarii mici cu taxe şi impozite mari. Ar trebui redus TVA pentru creşterea consumului, pentru că singurul lucru important acum este dezvoltarea economiei româneşti, fiind singura noastră şansă. Dacă se transformă într-o discuţie politică, este pe cheltuiala noastră. Eu cred că în România este momentul unei relaxări fiscale şi cât timp România nu-şi creşte deficitul bugetar, Codul Fiscal este bun. Reducerea TVA în industria alimentară s-a dovedit benefică”.
Sorin Minea, acţionar majoritar Angst
„Scenariul cel mai plauzibil este reîntoarcea Codului Fiscal în Parlament. Înseamnă doar o amânare a publicării lui în Monitorul Oficial, întrucât, odată reformulate pasajele care au condus la retrimiterea în Parlament, acesta va trebui promulgat de președinte.
Textul de lege spune că de regulă se publică orice modificare fiscală cu șase luni înainte, dar asta nu s-a respectat niciodată de când a intrat în vigoare actualul Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2005. Probabil se vor face mici modificări și au tot timpul până la 31 decembrie să îl publice”.
Ana-Maria Miron, avocat
(consultant la elaborarea Codului Fiscal)