România pierde în fiecare an miliarde de euro din cauza contrabandei, în special a celei cu ţigări, pentru ameliorarea căruia nu există însă voinţă politică. Un prim pas pentru reducerea acestui flagel ar fi supravegherea mai eficientă a frontierei, prin reabilitarea mijloacelor tehnice de control, iar Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a pus şi un pariu în acest sens: până la sfârşitul anului toate frontierele vor fi dotate cu echipamente care vor combate acest fenomen. Acestea sunt câteva din aspectele dezvoltate la forumul “Managementul integrat al frontierelor. Combaterea traficului ilegal şi a evaziunii fiscale”, eveniment organizat de Intact Media Group la Palatul Parlamentului.
“Tot ce va intra în ţara noastră să fie scanat”, este obiectivul asumat de ministrul Eugen Teodorovici, potrivit căruia graniţele de est şi cea cu Serbia vor fi reabilitate până la sfârşitul acestui an. “Pe lângă ţigări, pot intra orice tip de produse care au efect asupra pieţei noastre. Avem nevoie de o alocare financiară mai mare pentru combaterea contrabandei, trebuie să găsim toate căile legale pentru ca efectele să se vadă în viaţa de zi cu zi”, a mai spus Teodorovici. Ministrul a adăugat că memorandumul privind modificarea prevederilor legale referitoare la evaziunea fiscală ar trebui să fie aprobat în şedinţa de Guvern de azi.
Fenomen cu evoluţie îngrijorătoare
„La final de iunie, poate iulie, am dori ca acest set de modificări legislative să se poată prezenta public şi, dacă mai sunt anumite lucruri de făcut, să fie făcute într-un cadru deschis, transparent. Intenţia este una simplă - ne inspirăm din practicile europene”, a completat ministrul.
2,8 miliarde de lei a pierdut România anul trecut numai din cauza contrabandei cu ţigări
„Există o strategie de management integrat al frontierelor 2018 - 2022. Este lucrat, în procedură de avizare şi acea strategie cuprinde un plan de măsuri concentrate tocmai pe gestionarea în siguranţă a frontierelor României”, a precizat şi Carmen Dan, ministrul de Interne. Referindu-se la contrabanda cu ţigări, ministrul a spus că „problematica e una care doare”, „este un flagel care căpuşează mai multe state europene”, iar evoluţia acestui fenomen „este îngrijorătoare”.
Antifrauda „luptă” în Vamă, dar ocoleşte portul
În acest moment, peste 17% din ţigările din România sunt de contrabandă, faţă de o medie europeană de 10%. Un studiu prezentat la forum a arătat că în Moldova şi nordul ţării, acolo unde traficul ilegal cu ţigări din Ucraina a devenit un fenomen social, mai bine de 46% din ţigările de pe piaţă sunt de contrabandă, faţă de zonele din centru şi sud, care se încadrează în media naţională. Diferenţele de preţ sunt uriaşe şi dezvăluie astfel amploarea evaziunii: un pachet de ţigări de contrabandă este şi cu 8 lei mai ieftin decât unul legal în Moldova, faţă de 3 lei cât e diferenţa în sud.
„Aparatură de scanare de 70 milioane de euro a fost abandonată la frontieră. Ne-am întors la epoca preistorică, în care singurul control e cel vizual”, Mircea Tudor, CEO, MB Telecom
Problema este că evaziunea şi contrabanda sunt întreţinute şi de factorii politici. Cristian Pârvan, preşedintele Piarom (Patronatul Investitorilor Autohtoni), spune că 15 instalaţii de control zac nefolosite la frontieră de mai mulţi ani, deşi ANAF a fost atenţionată. „Inspectorii Antifraudă se duc în Vama Veche, dar nu calcă în Portul Constanţa. Mi s-a spus că evaziunea mică e egală cu evaziunea mare”, a punctat Pârvan.