x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să ieşi din insolvenţă fără să plăteşti datoriile

Cum să ieşi din insolvenţă fără să plăteşti datoriile

02 Noi 2010   •   00:00

Românii sunt un popor inventiv. De la "Mioriţa” încoace următoarea mare descoperire s-a făcut pe piciorul de plai şi gura de rai a tărâmului financiar: tot mai multe companii rău-platnice solicită singure insolvenţa, ca apoi să nu prezinte la tribunal documentele contabile. Ca urmare administratorii judiciari nu pot verifica cifrele iar judecătorul este obligat să închidă procedura fără ca creditorii să vadă o para chioară.



Practica a fost observată de casa de avocatura Dănilă Petre & Asociaţii (DPA), care a realizat un studiu asupra practicii. Flagelul e atât de mare încât cel puţin unul din patru falimente din România se termină în acest fel. Ingineriile sunt şi ele realizate în marea majoritate de locuitori ai spaţiului carpato-danubiano-pontic.

"(Circa -nr) 25%-30% din dosare se închid pentru că debitorii nu depun documentele contabile, administratorii judiciari nu pot verifica activitatea anterioară a companiei falite iar creditorii nu-şi pot recupera banii", spune avocatul Cristian Petre, senior partner la casa de avocatură Dănilă Petre & Associaţii. În 90% din aceste cazuri administratorii sunt români.

Administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al firmei falite e obligat de lege să depună în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii de insolvenţă documentele contabile. Acestea sunt necesare administratorului pentru a putea evalua starea societăţii falite şi pentru a verifica cauzele ce au dus la insolvenţă.

Bineînţeles că legea pedepseşte această practică cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă iar judecătorii trebuie să se sesizeze atunci când lichidatorii sau creditorii aduc la cunoştinţă această practică. "În cazul în care documentele contabile şi informaţiile prevăzute de lege nu se depun procedura insolvenţei se va închide în cel mult 9-12 luni fără ca vreun creditor, cu excepţia celor garantaţi să îşi poată recupera vreo creanţă. Apoi îşi pot deschide liniştiţi altă firmă", completează   Cristian Petre.

DPA este singură casă de avocatură care solicită judecatorilor sindici sesizarea organelor de cercetare penală în legatură cu săvârşirea acestor infracţiuni, potrivit reprezentanţilor firmei.

×
Subiecte în articol: observator