x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datoriile lui Niculae, eşalonate ilegal. În 2010, InterAgro avea o datorie totală de 125 de milioane de euro

Datoriile lui Niculae, eşalonate ilegal. În 2010, InterAgro avea o datorie totală de 125 de milioane de euro

de Daniel Ionaşcu    |    09 Ian 2012   •   21:00
Datoriile lui Niculae, eşalonate ilegal. În 2010, InterAgro avea o datorie totală de  125 de milioane de euro

Romgaz a esalonat ilegal datoriile istorice ale InterAgro pentru gazele naturale achizitionate de la compania de stat, astfel incat acestea sa nu apa­ra ca restante si sa fie, ulterior, obli­gata sa sisteze aprovizionarea com­binatelor chimice, asa cum prevede legislatia, au declarat pentru Jurnalul National surse judiciare.

Astfel, InterAgro apare in scripte cu restante zero catre Romgaz pentru ga­zele na­tu­rale achizitionate de la com­pania de stat, insa procurorii Di­rec­tiei de In­vestigare a Infrac­tiu­ni­lor de Crimi­na­litate Organizata si Terorism (DIICOT) spun ca firma lui Ioan Ni­cu­lae a beneficiat de ma­terie prima pentru combinatele sale desi nu s-ar fi calificat pentru a primi facilitatile. Comunicatul oficial din data de 4 ia­nua­rie face referire la 'men­tinerea fa­­cilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inre­gistra datorii sem­nificative la plata gazelor fur­ni­zate'. Mai exact, InterAgro devine fur­nizor de gaze pentru combinatele care ele insele erau consumatorii intreruptibili.

Cele sase combinate chimice ale miliardarului Ioan Niculae sunt persoane juridice distincte, nefiind subordonate companiei InterAgro SA, astfel ca aceasta din urma nu s-ar fi incadrat in conditiile legale de pri­mire a facilitatilor privind gazele na­turale, sustine DIICOT.

Mai departe, Romgaz nu ar fi trebuit sa dea gaze de productie interna pentru InterAgro si nici sa-i ree­sa­loneze datoria, deoarece compania lui Niculae era, prin aceasta manevra, furnizor de gaze, nu consumator.

La finele lui 2008 Romgaz avea de recuperat creante totale de 1,021 miliarde de lei, insa acestea au ex­plodat pana la 1,571 miliarde de lei la finele lui 2009. In acel an in care a fost realizata si conventia de esa­lonare a datoriei avuta de InterAgro.
Datoria InterAgro s-a balonat si s-a micsorat in cateva randuri cu sume impresionante. Astfel, aceasta avea de dat catre Romgaz la sfarsitul lui 2009 o suma de 612 milioane de lei, potrivit raportului administratorilor, facut public de Fondul Proprie­tatea. Cateva luni mai tarziu, datoria scazuse simtitor, cu peste 80 de mi­lioane de lei. In aprilie 2010 Romgaz raspundea unei solicitari oficiale a Jurnalului National, in care defalca sumele pe care le are de recuperat de la companiile din industria de ingrasaminte. Potrivit documentului Romgaz, in acel moment InterAgro avea datorii de 529,2 milioane de lei (circa 125 de milioane de euro), dar prin bunavointa esalonarilor, nici o suma restanta.

La finele lui 2010, cand au expirat si facilitatile acordate industriilor chimica si energetica, InterAgro avea de dat catre Romgaz aproape tot atat cat se raporta la inceputul anului, respectiv 526,23 milioane de lei.

Procurorii DIICOT sustin ca nici macar contractele de consortiu si de procesare incheiate de InterAgro cu cele sase combinate nu le schimba aces­tora calitatea de persoane juri­di­ce distincte, actele atesta doar relatiile comerciale existente intre ele. Totodata, contractele nu schimba nici cali­tatea de furnizor al InterAgro in aceea de consumator intreruptibil, consumatorii intreruptibili ramanand doar combinatele chimice, sustine DIICOT, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Asadar, nu ar fi trebuit sa obtina gaze nici in 2008, cand a avut doar un discount de 20 de dolari/1.000 mc, nici in 2009-2010, cand a beneficiat doar de gaze de productie interna, de doua ori mai ieftine decat cele de import. Iar din productia de ingra­sa­minte chimice obtinuta, cea mai mare parte a fost exportata, gazele fiind 75%-80% din costul ingrasa­min­telor chimice. Procurorii mai spun ca s-a renuntat la acordarea de fa­cilitati in momentul in care s-a aflat de ancheta. Cele sase combinate sunt: Amur­co Bacau, Viromet Victoria, Ni­tro­poros Fagaras, Ga Pro Chemicals Savinesti, Donau Chem Turnu Magurele si Amonil Slobozia. InterAgro SA are licenta de furnizor si a livrat gazele catre cele sase combinate. Romgaz nu a raspuns pana la inchiderea editiei unei solicitari pentru comentarea situatiei. Ioan Niculae nu a putut fi contactat.

 

'Baietii gazelor', scandal perpetuu
'Baietii destepti' din industria gaziera au facut si obiectul unor interceptari telefonice legate de dosarul Alro. In dialogul dintre magnatii rusi Aurel-Gabriel Coconea, fost director al Transgaz. Coconea este men­tio­nat ca primind un milion de dolari. In 2007, Coconea era trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) impreuna cu alti noua inculpati, printre care Dinel Staicu – pentru pagubirea Transgaz cu suma de 26 de milioane de lei.

Coconea era acuzat ca a incheiat, cu incalcarea normelor legale, 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat in perioada 2000-2001. Prin incheierea acestor conventii, pe circuitul financiar dintre societatile de stat transportoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale a interpus patru firme private – BDJ SA Craiova, Padogaz SA Bucuresti, Sironex SA Craiova si Duminpex SM SRL Bucuresti – toate controlate de Dinel Staicu, carora le-ar fi dat bani in mod fraudulos. Ulterior, sumele au ajuns in bu­zu­na­re­le lui Staicu si ale apropiatilor sai.

×
Subiecte în articol: economia ioan niculae interagro