Peste 700.000 de români sunt datornici la bănci, suma totală ridicându-se la 11,5 miliarde de lei. Mulţi îşi pun speranţe în Legea falimentului personal, care a fost votată ieri, însă lucrurile nu stau chiar aşa de simplu cum par. „ Nu mai eşti stăpân pe banii tăi, tot bugetul tău este controlat de altcineva”, spun bancherii.
Cei care nu mai pot să-şi plătească datoriile pot să-şi declare insolvenţa cu scopul de a evita executarea silită şi acumularea de dobânzi şi penalităţi. Băncile nu vor mai calcula dobânzi de întârziere şi penalităţi pentru sumele restante înainte de insolvenţa personală, însă clientul trebuie să se ţină de noul grafic de rambursare, care poate prevede inclusiv lichidarea anumitor bunuri, inclusiv din moşteniri.
Deputatul PSD, Ana Birchall, care a iniţiat acest proiect de lege, spune că Legea falimentului personal se bazează pe o procedură administrativă care îi permite persoanei să îşi achite datoriile timp de cinci ani, iar dacă acest lucru nu este posibil există şi o a doua variantă, de lichidare a activelor.
Apare administratorul judiciar
Planul de rambursare se va desfăşura permanent sub supravegherea unui administrator judiciar, care va aproba orice cheltuială pe care datornicul vrea să o facă, cu excepţia celor care sunt necesare traiului zilnic.
„Această măsură a insolvenţei persoanelor fizice, ca în orice ţară, este un instrument acut pentru persoanele fizice. Tot bugetul tău este controlat şi hotărât de altcineva. Simplul fapt că vrei să mergi la un teatru va fi decis de administratorul judiciar, pentru că nu va fi considerată o cheltuială de bază pentru familie”, a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.
Impactul aplicării Legii insolvenţei persoanelor fizice în România se ridică la circa 3,5 miliarde de lei, potrivit estimărilor bancherilor, care se tem că o parte din datornici nu-şi vor mai plăti ratele.