x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (Dez)interese ascunse. Criza vaccinurilor costă sute de milioane de lei

(Dez)interese ascunse. Criza vaccinurilor costă sute de milioane de lei

de Cristian Anton    |    25 Mai 2017   •   19:25
(Dez)interese ascunse. Criza vaccinurilor costă sute de milioane de lei
Sursa foto: scyther5/Getty Images/iStockphoto

Ministerul Sănătăţii Publice a cheltuit numai în primele cinci ale anului peste 100 de milioane de lei pentru vaccinurile indispensabile copiilor. Banii sunt acordaţi fără licitaţie, invocându-se o criză, de altfel, reală, dar pe care autorităţile sunt incapabile să o rezolve. Suma reprezintă mai mult decât dublul celei alocate pe tot anul trecut. Şi atunci au fost tot fără licitaţie, dar măcar banii au mers către Unifarm, adică tot la stat. Principalii beneficiari ai crizei vaccinurilor sunt marile companii farmaceutice străine, cărora le prieşte de minune incompetenţa şi (dez)interesul autorităţilor.

Ministerul Sănătăţii a atribuit pe 17.05.2017 un contract de 2.999.000 lei, fără TVA, pentru achiziţia de vaccin hepatitic B pediatric. Banii au fost oferiţi fără licitaţie, prin negociere, celor de la GlaxoSmithKline (GSK) SRL, care, dacă tot se aflau pe la minister, au mai semnat un contract, în aceeaşi zi, pentru furnizarea de vaccin rujeolă-oreion-rubeolă (ROR), în valoare de încă 353.232 lei. La începutul lunii, pe 5 mai, ministerul oferea, de asemenea fără licitaţie, un alt contract pentru achiziţia de vaccin ROR, în valoare de 4.240.100 lei, societăţii Farmexpert DCI SRL. Cu puţin timp înainte, pe 27 martie, GSK parafa încă o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii, de 149.950 lei, pentru vaccin hepatitic B pediatru. Metoda de atribuire a fost aceeaşi, de negociere fără anunţ de participare, utilizată şi pentru uriaşul contract de 88.137.000 lei, atribuit pe 8 martie celor de la Farmexpert DCI, pentru vaccin DTPa- VPI- HiB- HB. În fine, pe 27 februarie, tot Farmexpert DCI lua 10.227.700 lei de la minister, pentru vaccin tetravalent. Una peste alta,

Ministerul Sănătăţii a dat în doar cinci luni, fără licitaţie, şase contracte în valoare totală de peste 106 milioane lei, echivalentul a 23,5 milioane de euro.

În 2016, „doar” 40 de milioane fără licitaţie

Chiar dacă putem vorbi de o criză perpetuă a vaccinurilor pentru copii în România, întreţinută, în mod evident de interese financiare, anul trecut s-au cheltuit fără licitaţie mai puţin de jumătate decât în primele cinci luni ale anului în curs. Ministerul Sănătăţii a oferit în 2016 doar două contracte, şi acestea tot fără licitaţie. Unul în septembrie 2016, în valoare de 38.721.750 lei, pentru vaccin haxavalent, iar cel de-al doilea în octombrie, pentru achiziţia de vaccin BCG, de 2.766.400 lei. Ambele înţelegeri au fost încheiate cu Unifarm SA, deci banii au rămas, într-un final, la stat.

Cel mai mare beneficiar

Britanicii de la GSK au derulat anul trecut în România afaceri de peste 500 de milioane de lei numai prin GSK SRL, unitatea de distribuţie a medicamentelor, renunţând însă la fabrica Europharm de la Braşov şi la distribuitorul Europharm Holding.

GSK a primit în ultimii ani aproape 100 de contracte cu statul, în valoare de peste 10 milioane de euro.

O nimica toată faţă de colosul Farmexpert DCI, firma cu cele mai mari contracte publice din România ultimelor decenii. Farmexpert DCI SRL este deţinută de grupul german Alliance Heathcare Deutschland, controlat, la rândul său, de britanicii de la Alliance Boots, unul din liderii mondiali în domeniul sănătăţii. Firma a primit în ultimii trei ani de la statul român contracte de peste un miliard de euro.

Situaţia din România îngrozeşte OMS

Cea mai mare epidemie de rujeolă înregistrată în ultimii ani în lume a fost înregistrată în România. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns să ne doneze vaccinuri în regim de urgenţă, precum ţărilor din lumea a treia. Directorul regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, le recomandă autorităţilor române să facă o prioritate din vaccinarea copiilor: “Trebuie să creştem acoperirea vaccinării din România, aşa încât să ajungă la nivelul recomandat de OMS, de 95%”. În prezent, acest nivel este în România sub 75%.  

 

 

×