x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doctorul FMI ne bagă-n groapă după reţeta Boc

Doctorul FMI ne bagă-n groapă după reţeta Boc

de Daniela Ivan    |    04 Iul 2011   •   21:00
Doctorul FMI ne bagă-n groapă după reţeta Boc

Sanatatea va fi din ce in ce mai subfinantata, iar romanii se vor putea trata din ce in ce mai greu in sistemul medical romanesc, desi au contribuit de-a lungul timpului cu sume importante de bani la asigurarile de sa­na­ta­te. Guvernul se lauda in fata re­pre­zen­tantilor FMI cu economiile pe care le face prin inchiderea spitalelor, prin reducerea numarului de paturi, prin compensarea in special a me­di­ca­mentelor mai ieftine, prin mic­so­ra­rea decontarilor la medicii de familie.

'Din luna iulie, numarul de paturi va scadea de la 135.200 la 129.500', scrie negru pe alb in scrisoarea de in­tentie dintre autoritatile romane si re­prezentantii FMI. 'Este in curs de im­plementare un plan de trei ani de re­ducere a numarului de paturi de spital finantate pana la media UE pe cap de locuitor pana in 2013, ada­p­tand in acelasi timp in mod corespun­za­tor numarul de paturi de acuti. Din lu­na iulie, numarul de paturi va sca­dea de la 135.200 la 129.500', se arata in documentul citat. Masura survine dupa ce in luna aprilie, 67 de spitale au fost eliminate din sistem, acestea fiind inchise sau transforme in azile de batrani.

Un alt obiectiv pe care autoritatile romane si asumat prin scrisoarea de intentie este 'reducere cu 10% a numarului de internari', obiectiv care 'se va realiza printr-o reducere corespunzatoare a bugetelor spitalelor'. Este in curs de desfasurare reclasificarea spitalelor, si in baza acestei reclasificari se vor ajusta mecanismele de finantare, astfel incat sa se deconteze mai echitabil spitalele ce ofera tratamente mai complexe, reducand in acelasi timp finantarea celorlalte, se mai arata in documentul citat. Cu alte cuvinte, vor fi spitale la care pacientii nu vor putea beneficia de cel mai performant tratament, care evident are costuri mai mari, pentru ca acest tratament mai bun nu va fi decontat.

Nici tratamentele la medicii de familie nu vor putea fi performante pentru ca si acestora li se impun res­tric­tii peste restrictii. 'Am redus cota de decontare per capita pentru me­di­cii de familie de la 70% la 50%. Am in­ceput de asemenea sa elaboram pla­foane orientative pentru serviciile trimestriale contractate cu spitalele si cu medicii – precum si pentru re­te­te­le eliberate – si vom crea stimulen­te financiare pentru medicii care se incadreaza in plafoanele orientative', se arata in scrisoarea de intentie. Nu trebuie sa fii specialist in medicina ca sa intelegi ca 'incadrarea in pla­foane' inseamna, de fapt, mai putine investigatii, mai putine analize, retete cu medicamente mai ieftine. Diagnostic dupa ureche, medicamente ca in urma cu 10, poate 15 ani.

Autoritatile romane planuiesc economii semnificative si la medicamente. 'Se anticipeaza deja economii semnificative prin preturile de referinta si prin utilizarea mai mare a medicamentelor generice pentru listele A, B, C1 si C3', se arata in scri­soa­rea de intentie. Medicamentele generice sunt medicamente vechi, iesite de sub licenta. Medicamentele de ultima generatie vor putea fi luate doar pe bani. 'In ceea ce priveste lista C2, vom elabora proceduri si meca­nisme ce vor conduce la o reducere a cheltuielilor aferente acestor me­di­camente, inclusiv preturi de decontare si, acolo unde este posibil, la o revizuire a listei de medicamente compensate si gratuite si la trecerea la medicamente generice', se arata in scrisoarea de intentie. Pentru 2012, costurile farmaceutice pentru cele mai scumpe medicamente vor fi controlate in continuare prin aplicarea unor protocoale stricte de folosire a medicamentelor si printr-un modul nou de retete electronice pentru Sistemul National Informatic Unic Integrat din Sanatate, cu respectarea unor proceduri stricte, se mai arata in do­cumentul citat.

×
Subiecte în articol: economia