x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exploatarea resursele naturale, şansa României de a evolua

Exploatarea resursele naturale, şansa României de a evolua

de Valentin Gros    |    06 Noi 2019   •   12:06
Exploatarea resursele naturale, şansa României de a evolua
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Exploatarea cât mai rapidă a resurselor naturale proprii, accelerarea procesului de trecere la stadiul industrial 4.0, precum şi importul de specialişti reprezintă trei factori care ar putea ridica România de pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte nivelul economiei și standardului de viață. Deşi beneficiază de importante resurse naturale, în special cele de gaze descoperite în Marea Neagră, exploatarea lor este întârziată din cauza cadrului legislativ.

 

Potrivit lui Radu Dudău, director executiv la Energy Policy Group, ţara noastră dispune de resurse semnificative de gaze naturale atât în Marea Neagră, cât şi la nivel teritorial, apreciind că potenţialul României de a-și asigura necesarul de consum până în anul 2030 depinde, în mare măsură, de procesarea resurselor din mare. „Ne confruntăm însă cu dificultăți, atât în atragerea capitalului străin, cât și în asigurarea unei minime planificări”, a declarat Radu Dudău în cadrul conferinţei România - Orizont 2040, care a avut loc ieri la sediul Băncii Naționale a României (BNR). El a menționat că au trecut şapte ani de la descoperirea resurselor din perimetrul Neptun și nu există încă „o minimă clarificare” privind utilizarea acestor resurse, în condițiile în care, pe plan internațional, termenul mediu de la descoperire la punerea în exploatare este de 3-4 ani. Probleme sunt însă şi în zona energiei produse pe bază de cărbune, din cauza exploziei preţurilor certificatelor de emisie de carbon, iar acest lucru trebuie să impulsioneze apariţia grupurilor care funcţionează pe bază de gaze naturale.

1miliard de euro au însumat contribuțiile totale la buget ale sectorului de gaze în perioada 2009-2017, conform unui studiu prezentat de economistul Cristian Păun

Trei soluţii pentru România

În opinia economistului Mircea Coșea, președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, există trei factori care ar putea ridica România de pe locul penultim în UE, la nivelul economiei și la standardul de viață. Astfel, un prim factor ar fi trecerea la stadiul industrial 4.0 (concept care reprezintă, în esenţă, informatizarea proceselor de fabricație industrială), însă acest pas este greu de făcut, în opinia lui Coșea, având în vedere că industria noastră este în mare parte de tip manufacturier, în sensul că fabricăm produse de concepție străină.

O a doua modalitate de creștere ar fi importul de plus valoare, de asemenea dificil de pus în practică, atât timp cât România exportă forță calificată de muncă. A treia cale, considerată de Mircea Coșea „singura noastră șansă de a evolua”, o reprezintă exploatarea resurselor naturale. ,,Aici putem face saltul, iar cu cât timpul trece, gazul își pierde din speranță”, spune economistul, care susţine că gazele din Marea Neagră trebuie exploatate cât mai rapid, pentru că orice întârziere ne costă.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Radu Dudău Energy Policy Group