x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima casă se transformă în Prima garsonieră. Confort II

Prima casă se transformă în Prima garsonieră. Confort II

de Daniela Ivan    |    05 Aug 2016   •   09:37
Prima casă se transformă în Prima garsonieră. Confort II

Programul Prima Casă, care a fost temelia pieţei rezidenţiale în ultimii şapte ani, ar putea rămâne doar pentru tinerii cu venituri foarte mici. Ceilalţi vor fi nevoiţi să apeleze la creditele standard ale băncilor, care au avansuri cuprinse între 20-40%, în funcţie de bancă. Vestea bună este că încet-încet bancherii vor reduce aceste avansuri pentru a-i atrage pe tinerii cu venituri peste medie.

Cea mai mare bancă din sistem, BCR, a introdus, din 2 august, avansul diferenţiat în funcţie de localitatea unde se află imobilul. În oraşele mari- Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani şi Satu Mare- avansul minim pe care clientul trebuie să-l achite atunci când contractează un credit este 25%.

În restul localităţilor, această valoare se menţine tot la 35%. Măsura luată de BCR vine la nici trei luni de la majorarea avansurilor şi este un semnal clar că bancherii nu sunt dispuşi să renunţe la acordarea de împrumuturi pentru locuinţe.

Şi Piraeus Bank, a 13-a bancă după active, a făcut un pas în spate şi a redus la 20% avansul minim pentru creditele ipotecare în lei. La mijlocul lunii mai, banca a majorat la 40% avansul pentru acest tip de credite, aşa că scăderea grecilor de la Piraeus este semnificativă.

Alte bănci analizează această posibilitate. Printre acestea se află BRD, Banca Transilvania şi Alpha Bank. Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor, a declarat recent că decizia de a modifica condițiile de creditare aparține fiecărei bănci în parte și a adăugat că la nivelul ARB nu se poate lua o decizie unitară.

Prima Casă, pe cale de dispariţie

Guvernul vrea ca programul Prima Casă să nu se mai adreseze tuturor tinerilor care-şi cumpără prima locuinţă, ci doar acelora care au venituri reduse. Măsura a fost introdusă în proiectul privind Strategia Naţională a Locuiri, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

”Programul de garantare Prima Casă a permis familiilor cu venituri medii să aibă acces la un credit ipotecar accesibil pentru a achiziţiona o locuinţă, dar a direcţionat o mare parte din cifra de afaceri de pe piaţă spre unităţile mai vechi cu una sau două camere”, se arată în document.

Concluzia este că programul a avut un efect de distorsionare asupra pieţei de locuinţe deoarece creditele din Prima Casă sunt deschise tuturor grupurilor de venituri, ceea ce înseamnă că şi unele gospodării cu venituri mai mari, care pot contracta finanţare la rata de pe piaţă, sunt influenţate să aleagă unităţi mai mici, direcţionând şi dezvoltatorii în aceeaşi direcţie”, se mai menţionează în Strategia Naţională a Locuirii. Programul Prima Casă este şi în analiză la Ministerului Finanţelor care vrea să-l regândească pentru că în formula actuală nu mai este oportun pentru piaţă.

×