Estimarea privind încasarea din TVA făcută cu ocazia rectificării bugetare este excesiv de optimistă şi presupune ca în patru-cinci luni care au mai rămas până la finalul anului să avem o creştere de peste 20% a încasărilor din TVA, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Acesta consideră că economia va creşte mai puţin decât estimează Guvernul şi colectarea va merge mai greu.
Guvernul şi-a construit bugetul la recenta rectificare bugetară pe o estimare de creştere economică, deci a PIB, de 5,5%, iar o rată mai redusă de creştere înseamnă venituri mai puține la buget şi o probabilitate mai ridicată ca ținta de deficit bugetar să fie depăşită.
Preşedintele Consiliului Fiscal consideră că o creştere a PIB de 5,5% este una foarte mare, care iese din peisajul proiecţiilor existente în momentul de faţă în piaţă. "Noi avem o proiecţie în momentul de faţă de 4,2%, dar pe care o considerăm deja foarte optimistă şi suntem în proces să o revizuim, probabil undeva la sub 4%, mai degrabă spre 3,5%. Deci 5,5% creştere economică pare nerealist în momentul de faţă”, spune Dumitru. În acest context, nici încasările din TVA prevăzute în buget nu se vor mai îndeplini. “La TVA avem pe primele şapte luni ale anului o creştere faţă de aceeaşi perioadă de sub 10% şi rectificarea bugetară propune o creştere de 15% pe tot anul. Acesta ar implica faptul ca în patru-cinci luni care au mai rămas până la finalul anului să avem o creştere de peste 20% a încasărilor din TVA, care nu este imposibilă, dar este excesiv de optimistă", spune preşedinte Consiliului Fiscal.
Şi Fondul Monetar Internaţional ia în considerare modificarea prognozei de creştere economică pentru România din acest an de la 5,1% la 4-4,5%, a declarat, ieri, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI în România. Acesta a mai precizat că noua prognoză va fi publicată în octombrie şi se va baza pe cei mai recenţi indicatori.
“Atunci când discutăm de proiecţii, nimeni nu are dreptate, evident că nu ştie nimeni exact ce se va întâmpla în viitor, dar putem să ataşăm nişte probabilităţi mai mici sau mai mari. La 5,5% creştere economică proiectată de către Guvern aş ataşa o probabilitate aproape de 0",
Ionuţ Dumitru, preşedinte Consiliului Fiscal
FMI este îngrijorat că ţinta de 3% deficit bugetar va fi ratată şi estimează că deficitul ar putea atinge 3,6% din PIB dacă economia va frâna