x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Instanţa îi respinge pe contestatarii CGM-UGSR

Instanţa îi respinge pe contestatarii CGM-UGSR

de Adrian Stoica    |    06 Dec 2016   •   18:35
Instanţa îi respinge pe contestatarii CGM-UGSR
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Recunoaşterea de către instanţă în luna mai a acestui an a Confederaţiei Generale a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR) ca unic continuator al activităţii UGSR din 1945 şi până în prezent a stârnit un val de procese în interiorul mişcării sindicale. La mijloc o avere de zeci de milioane de euro pe care cei care au subtilizat-o în 1990 şi au gestionat-o după propriul plac şi interese trebuie să o predea moştenitorului de drept.

 

La sfârşitul lunii trecute în lupta internă declanşată între confederaţiile sindicale s-a mai consumat un episod. Tribunalul Ilfov a respins cerea Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) de suspendare provizorie şi suspendare a sentinţei definitive prin care s-a dispus înregistrarea CGM-UGSR în registrul de menţiuni al tribunalului, adică recunoaşterea acesteia ca unic continuator al UGSR-ului. Procese similare împotriva CGM-UGSR au mai intentat CNSLR-Fraţia, BNS, Cartel Alfa, adică cei care au preluat fraudulos patromoniul în 1990, UGSR 2010, societatea de turism Sind România şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură, deşi ultimele două nu au nicio calitate în ceea ce priveşte disputa asupra patrimoniului UGSR. Ele au totuşi o calitate pentru care au fost băgate la înaintare. Acţionariatul lor este asigurat de reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale, artizanii marelui tun.

 

Hoţul strigă hoţul

“Pentru noi, decizia Tribunalului Ilfov devine autoritatea lucrului judecat şi îmi vine greu să cred că o altă instanţă poate să spună altceva în procesele similare pe care ni le-a intentat CNSLR-Frăţia, BNS, Cartel Alfa şi ceilalţi”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR. Conform sentinţei nr. 1450/25 mai 2016  dată de Tribunalul Ilfov, s-a recunoscut că activitatea UGSR nu a fost întreruptă niciodată, drept pentru care o organizatie care nu a fost desfiinţată niciodată nu putea fi deposedată de bunurile sale.

„ Teama celor care ne contestă este că vor ieşi la lumină toate matrapazlâcurile făcute cu patrimoniul UGSR. Oricum, toate aceste fapte au intrat şi în atenţia DNA, existând mai multe rezoluţii în care se scrie negru pe alb că s-au săvârşit infracţiunile de înşelăciune ”, spune preşedintele CGM-UGSR.

 

DNA solicitat să redeschidă dosarul

În urma analizării modului în care a fost preluat patrimoniul UGSR, imobile în valoare de sute de milioane de dolari şi depozite bancare de 4,7 miliarde de lei si 2,7 milioane de dolari la valoarea din 1990, DNA dă pe 19 septembrie 2011 o rezoluţie în care se subliniază că „ o parte a mişcării sindicale, respectiv CNSLR, prin Victor Ciorbea, CNS Cartel Alfa, prin Bogdan Hossu, şi CSI Fraţia, prin Miron Mitrea, au întocmit o declaraţie prin care îşi asumă, fără nici un titlu sau mandat din partea celorlalte confederaţii sindicale, şi cunoscând lipsa unui titlu legal de dobândire a proprietăţii, deplina răspundere asupra patrimoniului sindical”. În aceste condiţii, mai notau procurorii DNA, fără niciun drept confederaţiile menţionate încheie la 7.11.1991 un act intitulat „ tranzacţie generală” prin care îşi împart „frăţeşte” fondurile lichidate şi casele de odihnă şi tratament ale UGSR.

 

CGM-UGSR a solicitat DNA să reia cercetările în acest caz, chiar dacă a intervenit prescripţia faptelor pentru cei vinovaţi.

“Încercările celor vinovaţi de a scăpa au culminat cu intenţia lor de a promova un act normativ care să reglementeze patrimoniul UGSR. Mai mulţi politicieni care nu cunoşteau realitatea au căzut în plasa. Cred că se dorea astfel să se steargă urmele. Am intervenit la timp şi cred că lucrurile au fost înţelese de Comisia juridica a Parlamentului. Mai mult, Senatul a respins proiectul, acest lucru recomandându-l şi Guvernul. Este obligatoriu să se găsească un răspuns la întrebarea: cine răspunde pentru obiectivele patrimoniale vândute fără drept, pentru cele lăsate în paragină?”, Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR

 

Multe dintre bunurile patromoniale ale UGSR au fost vândute ilegal după 1990 sau lăsate paragină.  Cât despre cei 2,7 milioane de dolari retraşi din conturi, ei nu vor mai fi recuperaţi niciodată

 

 

 

×