Introducerea pachetului de măsuri pentru stimularea consumului prin uşurarea serviciului datoriei la bănci contra unor stimulente fiscale ar putea fi un prim pas spre diferenţierea impozitării, dacă se aplică pentru venituri sub 1.600 de lei, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Introducerea pachetului de măsuri pentru stimularea consumului prin uşurarea serviciului datoriei la bănci contra unor stimulente fiscale ar putea fi un prim pas spre diferenţierea impozitării, dacă se aplică pentru venituri sub 1.600 de lei. Este o schemă fiscală de care ar putea beneficia aproximativ 900.000 de debitori. La Banca Naţională am urmărit două aspecte pe care le considerăm esenţiale. În primul rând relaţia bancă - client, să nu fie ceva forţat şi să apară hazardul moral. Adică, băncile pot (rescadenţa creditul - n.r.) dacă clienţii vor. Un alt aspect se referă la reacţia băncilor", a precizat Isărescu.
În opinia sa, autorităţile trebuie să detalieze această schemă şi să o includă în buget, să se calculeze măsura în care veniturile bugetare vor fi recuperate prin creşterea consumului, din taxele pe acest consum suplimentar.
"Noi credem că o astfel de schemă este preferabilă schemelor care funcţionează în alte ţări din regiune, şi anume convertirea creditelor din valută în monedă naţională", a mai spus guvernatorul BNR.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.
Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.