Regiunea Bucureşti-Ilfov este cel mai mare contributor la bugetul de stat, dar cu toate acestea de la centru se întorc aici cei mai puţini bani. La nivelul anului trecut, ANAF a colectat 199,45 miliarde de lei, din care 43,4 miliarde de lei au fost viraţi de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti, ceea ce înseamnă aproape 22%. În schimb, de la centru s-au trimis aici doar 9,8 miliarde de lei. Un calcul simplu ne arată că locuitorii celei mai bogate regiuni de dezvoltare a României primesc înapoi pentru fiecare 10 lei plătiţi la bugetul statului doar 2,25 lei.
Datele statistice ne arată că România are un grad de colectare a taxelor şi impozitelor foarte scăzut. În timp ce media europeană este de circa 42-44%, la noi gradul de încasare a veniturilor nu sare de 30% din PIB. Nemulţumirile legate de activitate Fiscului nu sunt de ieri, de azi. Pe de o parte, guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria au demis pe bandă rulantă şefii acestei instituţii pentru că subordonaţii lor au adus la buget prea puţini bani. Ultimul care a plătit cu funcţia, Bogdan Stan, a fost demis la mijlocul acestei săptămâni, la numai şase luni de zile de la numire. Pe de altă parte, oamenii de afaceri se plâng că se simt hăituiţi de inspectorii ANAF, în goana lor după bani, că interpretează abuziv legislaţia sau că aceştia nu-şi focalizează atenţia spre zonele cu potenţial mare de evaziune.
Sponsorii oficiali
Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, regiunea Bucureşti-Ilfov a avut anul trecut un Produs Intern Brut (PIB) de 209,5 miliarde de lei, cel mai mare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României. Gradul de colectare al ANAF a atins aici 21% din PIB, cel mai ridicat înregistrat la nivel naţional. Pe locurile următoare, dar la mare distanţă, s-au situat regiunile de dezvoltare Nord-Vest, de unde inspectorii Fiscului au adus la buget 13,08 miliarde de lei (grad de colectare 14,4%), Sud-Est - cu 12,98 miliarde de lei (grad de colectare 15,5%) şi Centru - cu 12,69 miliarde de lei (grad de colectare 14,6%).
Codaşii colectării
Anul trecut, cel mai mic grad de colectare al veniturilor raportat la PIB-ul regiunii de dezvoltare s-a înregistrat în regiunile Sud-Muntenia (10,4%), Sud-Vest Oltenia (11,3%), Nord-Est (13,1%) şi Vest (13%). Deşi judeţele din aceste regiuni au trimis spre centru cei mai puţini bani, bugetul de stat a fost cel mai darnic cu ele.
Dai puţin, primeşti mult
Anul trecut, ANAF a colectat cei mai puţini bani în regiunea Sud-Vest Oltenia. Formată din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj, ea a trimis spre bugetul central doar 6,24 miliarde de lei, ceea ce a însemnat un grad de colectare de 11,3% dintr-un PIB regional de 55,14 miliarde de lei. Deşi a colectatat cea mai mică sumă, regiunea a fost cea mai răsplătită de bugetul de stat, care a trimis înapoi 5,39 miliarde de lei,
adică 86,4% din sumă. Asta înseamnă că la fiecare 100 de lei trimişi la Bucureşti, acesta i-a reîntors peste 86 de lei. În aceeaşi situaţie se găseşte şi regiunea Nord-Est. Formată din judeţele Iaşi, Suceava, Bacău, Neamţ, Botoşani şi Vaslui, de aici s-au colectat anul trecut 9,93 miliarde de lei, ceea ce a reprezentat un grad de colectare de 13,1% dintr-un PIB regional de 75,7 miliarde de lei. Deşi a colectat printre cele mai mici sume, ea a primit înapoi de la bugetul central 83 de lei pentru fiecare 100 de lei plătiţi, ocupând poziţia a doua între regiuni din punctul de vedere al sumelor virate de la bugetul de stat.
Potrivit raportului de performanţă al ANAF pe 2016, instituţia a cheltuit pentru fiecare milion, venituri nete, aduse la bugetul de stat, 11.061,7 lei, în condiţiile în care în 2015 a cheltuit 10.526 lei.
Cifra 761,47 mld. lei a fost în 2016 Produsul Intern Brut al României
Harta regiunilor de dezvoltare: PIB-ul în 2016 (mld. lei)
Nord-Est: 75,5; grad de colectare 13,1%