x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lucrezi la o firmă în insolvenţă sau la una mică? Ghinion, băncile nu te vor client

Lucrezi la o firmă în insolvenţă sau la una mică? Ghinion, băncile nu te vor client

de Daniela Ivan    |    25 Sep 2017   •   13:15
Lucrezi la o firmă în insolvenţă sau la una mică? Ghinion, băncile nu te vor client
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Stocul creditelor de consum va creşte cu 3% în acest an pe fondul avansului cu 10% a creditelor noi acordate în 2017 comparativ cu anul 2016. Creşterea vine după mulţi ani de scădere şi nu este periculoasă pentru că băncile şi-au luat măsuri de siguranţă şi nu mai acordă împrumuturi oricui.

 

Pentru a nu se mai repeta dezastru din anii de după criză, bancherii au scăzut gradul de îndatorare de la 65-70% la 30%, ceea ce înseamnă că băncile nu mai dau împrumuturi celor care au salarii mici sau celor care mai au deja alte credite. În plus, bancherii au tot felul de condiţii prin care îşi cern foarte fin clientela.

 

“Toate băncile au o strategie de risc în care definim foarte clar indicatorul apetit de risc al băncii. În nici un caz nu am ajuns la un semnal de alertă. Noi, la BCR, suntem sub 1% rata de default.” Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR

 

Cine nu este eligibil

Salariaţii companiilor care sunt în insolvenţă nu pot lua un credit nici măcar pentru consum. “Acel client poate fi creditabil, dar riscul de a-şi pierde locul de muncă e foarte mare. Suntem absolut convinşi că un altfel de client care este într-o astfel de situaţie trebuie să se găndeasă dacă e bine să ia un credit în situaţia în care este sau să-şi caute şi să-şi găsească un mediu mai stabil. Nu urmărim să facem volume şi din acest motiv încercăm să explicăm”, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR.

Nu pot lua împrumuturi nici angajaţii firmelor foarte mici cu unul sau doi angajaţi care au şi ghinionul să lucreze în ramuri economice mai puţin profitabile.

 

Multe din creditele noi sunt luate de tineri sau de pensionari care sunt foarte buni platnici

“ Sunt unele firme care se închid peste noapte. Ne uităm şi la domeniile de activitate sunt mult mai volative companiile cu un singur salariat şi există şi neşansa să facă o activitate care nu este de succes. Antreprenorii nu reuşesc să detaşeze compania de persoana fizică”, a explicat Dana Demetrian.

 

Nici persoanele înscrise în Biroul de Credite nu sunt eligibile, decât după cinci ani de la data de la care au fost raportaţi.

În mediul privat cei mai mulţi angajaţi au salariul minim pe economie, ceea ce îi face să nu fie eligibili pentru accesarea unui credit.

 

×