x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Managerii de la stat, primii în închisoarea datornicilor

Managerii de la stat, primii în închisoarea datornicilor

de Adrian Stoica    |    13 Dec 2017   •   12:30
Managerii de la stat, primii în închisoarea datornicilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Guvernul pregăteşte înăsprirea sancţiunilor pentru angajatorii care nu plătesc în termen de 55 de zile obligațiile aferente salariilor. Potrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, această abatere ar urma să fie considerată infracţiune, iar cei care se fac vinovaţi de săvârşirea ei ar putea ajunge după gratii. Teoretic, intenţia Guvernului este lăudabilă, dar în realitate s-ar putea trezi ca primii băgaţi la puşcărie să fie propriii manageri, iar în mediul privat unii s-ar putea găsi în această situaţie tot din cauza managerilor de la stat care au devenit adevăraţi colecţionari de datorii şi întârzieri la plată. De exemplu, datoriile acestor companii erau la sfârşitul anului trecut de aproape şapte ori mai mari decât bugetul Ministerului Educaţiei pe 2017, iar restanţele la plată de aproape trei ori mai mari.

Potrivit statisticilor ANAF, companiile de stat au cele mai mari datorii către bugetul de stat. De asemenea, nouă din primele zece companii care au cele mai mari restanţe către bugetele de asigurări sociale aparţin tot statului. Pe de altă parte, Guvernul omite faptul că societăţile şi regiile unde el sau administraţiile publice locale sunt acţionari unici sau majoritari (denumite întreprinderi publice) sunt unul dintre principalii factori care generează blocajul financiar la nivelul economiei româneşti, în condiţiile în care acestea aveau anul trecut plăţi restante care reprezentau 3,19% din PIB (calculat la 761,5 miliarde de lei), potrivit situaţiilor financiare depuse până la mijlocul lunii octombrie a acestui an la Ministerul Finanţelor.

În anul 2016, comparativ cu 2015, s-a înregistrat o creștere a veniturilor totale cu 0,67 miliarde de lei, a cheltuielilor cu 0,778 miliarde de lei și o scădere a rezultatului brut cu 0,102 miliarde de lei.

Facturi neplătite de 56 mld. lei

La sfârşitul anului trecut, erau înregistrate 1.533 de întreprinderi publice, din care 129 se aflau în diverse stadii de insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară sau dizolvare. Potrivit unui raport al Ministerului Finanţelor, datoriile totale ale acestora erau, conform bilanţurilor depuse, de 56,03 miliarde de lei. Dintre acestea, 40,56  miliarde de lei reveneau  întreprinderilor publice cu subordonare centrală, iar 15,47 miliarde de lei, celor cu subordonare locală.

Plăţile restante, 3,19% din PIB

Din totalul datoriilor, plăţile restante ale întreprinderilor publice au fost de 24,35 miliarde de lei, sumă care reprezintă 3,19% din PIB, Defalcate, datoriile întreprinderilor cu subordonare centrală au fost de 16,29 miliarde de lei şi reprezintă 2,13% din PIB, iar plăţile restante ale întreprinderilor cu subordonare locală au fost de 8,06 miliarde de lei şi reprezintă 1,05% din PIB. Gradul de îndatorare al întreprinderilor publice a fost de 31,57 %, din care întreprinderile publice cu subordonare centrală a fost de 27,71%, iar cel al unităţilor  cu subordonare locală a fost de 49,78%.

Profituri minime şi din pix

Dacă la capitolul datorii şi restanţe la plată companiile controlate de stat şi administraţia locală stau foarte bine, nu acelaşi lucru se poate spune despre performanţele economice. Din cele 353 de unităţi cu subordonare centrală, 202 dintre ele au înregistrat anul trecut un profit total de 6,85 miliarde de lei, reprezentând 0,89% din PIB, iar 151 au înregistrat pierderi, în valoare totală de 2,42 mld. lei, reprezentând 0,31% din PIB. Dacă luăm în calcul şi datoriile, atunci profitul acestor companii s-ar topi imediat. Situaţia se prezintă şi mai prost în cazul celor cu subordonare locală. Din cele 1.180 de întreprinderi cu subordonare locală, 723 dintre ele au înregistrat un profit de 0,644 miliarde de lei, reprezentând 0,08% din PIB, iar 457 au raportat o pierdere totală de 0,648 miliarde de lei, reprezentând, de asemenea, 0,08% din PIB.

Restanţe mai mari de trei ori decât profitul

Un număr de 287 de societăţi având ca acţionar unic sau majoritar statul au fost anul trecut monitorizate de Ministerul Finanţelor. Per total, acestea au raportat un profit brut de 4,61 miliarde de lei. El a fost realizat în condiţiile în care plăţile restante au fost de 13,99 miliarde de lei.

×