x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mii de cuponari înșelați. Petroliștii lui Ceaușescu, îmbogățiți de un faliment

Mii de cuponari înșelați. Petroliștii lui Ceaușescu, îmbogățiți de un faliment

de Cristian Anton    |    01 Noi 2018   •   10:41
Mii de cuponari înșelați. Petroliștii lui Ceaușescu, îmbogățiți de un faliment

Petrolexportimport SA, fosta glorie a comerțului cu petrol din comunismul românesc, a dat faliment în condiții suspecte chiar în anul în care împlinea 80 de ani de la înființarea sa, în 1948. Acționarul majoritar, Alexandru Popescu, a cerut direct falimentul companiei, neurmărind niciun moment vreo tentativă de reabilitare a firmei la care mai au acțiuni câteva mii de români, în urma privatizării din 1998. Înainte de prăbușirea firmei, administrator a fost un celebru general STS în rezervă, Marius Eugen Opran. Din documentele Petrolexportimport SA reiese că societatea a plătit zeci de milioane de euro în avans către offshore-ul deținut de Alexandru Popescu pentru mărfuri care nu au fost niciodată livrate, astfel încât colapsul era inevitabil. Mai mult, atrage atenția și vânzarea sediului din centrul Capitalei al companiei, o impresionantă clădire cu 10 etaje, pentru care s-au obținut doar trei milioane de euro, cu mult sub valoarea unui imobil de pe Bulevardul Unirii.

Petrolexportimport SA a intrat la cerere direct în faliment pe 16 octombrie 2018, printr-o sentință a Tribunalului București. Compania nu a mai derulat afaceri în ultimul an, singurul său venit pe 2017, de 54.698 lei, venind din vânzarea de mobilier. Firma a încheiat anul trecut cu pierderi de 3.656.536 lei, un singur angajat și datorii de 184.781.909 lei, după câțiva ani în care afacerile au cunoscut o prăbușire accelerată: de la 237 milioane lei în 2013 din comerțul cu petrol, la nici 55.000 lei în 2017, din vânzarea mobilierului din sediul companiei.

126.643.215 lei este totalul pierderilor înregistrate de firmă în ultimii patru ani

În raportul de activitate pe 2017, administratorul companiei, Alexandru Popescu, vorbea despre falimentul inevitabil, dar dădea vina pe criza mondială, deși economia la nivel global trece prin cea mai bună perioadă din istoria modernă. ”În condițiile crizei economice și financiare mondiale, Petrolexportimport SA a fost nevoită să se adapteze la noile condiții și constrângeri venite din piață”, se arată în raport, unde apar însă și alte informații, mult mai lămuritoare cu privire la adevărata cauză a prăbușirii Petrolexportimport SA.

Plăți de zeci de milioane către patron

Astfel, în document se amintește de circa 13.000.000 de euro plătiți în avans de firmă către acționarul majoritar, pentru achiziția a 31.250 de tone de motorină, marfă care nu a fost însă livrată niciodată. ”Suma de 54.581.635 lei reprezintă avansuri plătite către furnizorul extern de mărfuri Laird Resources Ltd.(BVI) - acționar majoritar în companie. (…) În absența executării obligațiilor contractuale s-a comunicat firmei că vor fi percepute penalități”, se arată în document.

Acționarul majoritar al Petrolexportimport SA era, din anul 2000, Laird Resources Ltd, controlată de Ovidiu Popescu, unul din cei mai importanți oameni din industria locală a petrolului. După moartea acestuia, în 2011, afacerea a fost preluată de fiul lui, Alexandru Popescu

Mai mult, în bilanțul de final de an, mai apare un avans plătit tot pentru acționarul majoritar, deși firma nu mai derula de ceva vreme nici un fel de operațiuni comerciale: ”Suma de 65.485.999 lei reprezintă avansuri plătite către furnizorul extern de mărfuri Laird Resources Ltd.(BVI)- acționar majoritar în companie și penalități aferente”. Cu asemenea tranzacții din partea unei firme fără activitate, de zeci de milioane de euro plătite în avans către acționar majoritar, fără a primi nimic în schimb, falimentul nu doar că era previzibil, dar mai pare și fraudulos.

Bloc cu 10 etaje, vândut la prețul unui etaj

Anterior intrării în faliment, executorul judecătoresc Eduard Peticaru vindea la licitație sediul Petrolexportimport SA, o impresionantă clădire cu 10 etaje situată pe Bulevardul Unirii, nr. 72, din București, cu o suprafață desfășurată de 4.207 metri pătrați și terenul aferent de 435 metri pătrați, la cererea creditorului Piraeus Bank. Prețul de adjudecare a fost de 13.978.976 lei,  echivalentul a trei milioane de euro, cu mult sub valoarea unui imobil de o asemenea anvergură, situate în cea mai bună zonă a Capitalei. Banii au revenit integral băncii, în condițiile în care, în iunie 2015, ANAF punea sechestru pe averea Petrolexportimport SA pentru datorii de 110.536.525,6 lei, echivalentul a 25 de milioane de euro. Din câte se vede, datoriile au fost recuperate în foarte mica măsură, fiind interesant de aflat numele câștigătorului licitației, care s-a ales cu o clădire cu 10 etaje în centrul Capitalei la preț de super-chilipir.

Nici generalul Opran nu a putut salva afacerea

Prăbuşirea Petrolexportimport SA pare şi mai misterioasă, în condiţiile în care, ca la toate companiile românești de succes, şi aici am avut la butoane un fost general din serviciile secrete. Este vorba despre Marius Eugen Opran, general în rezervă STS, administrator al Petrolexportimport până la demisia de pe 26 martie 2015, când a constatatcă nu mai e nimic de făcut pentru salvarea companiei. Generalul Marius Eugen Opran este o somitate în businessul românesc de după 1990, de asemenea fost secretar de stat şi consilier personal al preşedintelui Ion Iliescu. Declinul Petrolexportimport, care până în 1997 deținea monopolul importului și exportului de produse petroliere prin sistemul de rafinare din România, a început odată cu moartea lui Ovidiu Popescu, în 2011. Afaceristul care deține și Palatul Știrbei a cumpărat în 1998 pachetul majoritar de 51% din compania de stat prin intermediul Laird Resources, contra sumei de 19,480 miliarde de lei. 

 

 

×